DRUŽENJE JULIJ

Druženje | julij '22

KANAL OB SOČI

V Kanalu ob Soči so slavnostno zaznamovali 70. obletnico delovanja tamkajšnjega društva upokojencev, ki so se ga udeležili številni člani, predstavniki PZDU, občinskih društev in županja občine Kanal Tina Gerbec. Predsednik društva Franc Komac je orisal sedemdesetletno pot društva, se zahvalil najprizadevnejšim članicam in članom za njihovo delo, Zlatko Martin Marušič, podpredsednik PZDU severne Primorske, pa jim je podelil priznanja, plakete in listine za njihovo delo. V programu so nastopili otroci VVZ Kanal, učenci OŠ Kanal, Plesni klub Lunity, dvojčici Aneja in Nastja Černigoj, vrhunski plesalki orientalskih plesov in svetovni prvakinji, pevec Aleks Pavlin in harmonikarski orkester iz Prvačine. (Besedilo fotografija: Č. K.)

SLOVENSKE KONJICE

Konec maja je Društvo upokojencev Slovenske Konjice na skupno srečanje povabilo vse člane društva, ki so ali bodo letos dopolnili 90 let. Odzvalo se jih je osem: Slavica Mesarič, Angela Skarlovnik, Marija Jelenko, Frančiška Bauman, Jože Kokot, Albin Pučnik, Ivan Pečovnik in Bernard Leskovar. Žal zaradi slabšega zdravja na srečanje nista prišla Marija Podergajs in Vinko Zdovc. Zbrane sta nagovorila dolgoletni predsednik in zdaj častni član društva Anton Obrul ter predsednica društva Milica Dabanovič. (Besedilo in fotografija: Milena Brečko Poklič)

ŠMARJE PRI JELŠAH

 Na volilnem občnem zboru članov in članic Društva upokojencev Šmarje pri Jelšah je Franci Novak po 16 letih zaključil predsedovanje v društvu, postal pa je častni predsednik društva. Novi predsednik društva je Janko Čakš. V društvu je 468 članov. Odlično sodelujejo z občino in krajevno skupnostjo, ob strani jim vedno stoji tudi osnovna šola in so dober primer zglednega medgeneracijskega sodelovanja. Letovali so v Izoli, bili na izletu v Prekmurju in na Goričkem. V programu Starejši za starejše je lani sodelovalo 19 prostovoljcev, ki so opravili 489 obiskov na domu. Od leta 2020 imajo v šmarski občini na razpolago avtomobil Prostofer, članom pomagajo tudi pri uporabi računalnika in pametnega telefona, vabijo jih, da se prijavijo k projektu E-oskrbe, ki starejšim omogoča varnejše ter samostojnejše bivanje na domu. V delovni načrt za leto 2022 so zapisali letovanja v izolskem hotelu Delfin, zdravljenje v zdravilišču, letovanja na Jadranu, tri izlete, štiri pohode, rekreacijo in meddruštveno tekmovanje v balinanju v okviru občinskega praznika. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

TRŽEC

V občini Videm je ustanovljeno že peto društvo upokojencev. Februarja letos je bil namreč ustanovni zbor članov Društva upokojencev Tržec, ki vključuje upokojence iz krajevnih skupnosti Lancova vas in Tržec, predsednik pa je mag. Ivan Božičko. Izvedli so že nekaj športnorekreativnih dejavnosti in različna druženja. Sicer pa si bodo prizadevali za izboljšanje medgeneracijskega sožitja, skrbeli za preprečevanje družbene izključenosti starejših, izboljšanje njihovega gmotnega in socialnega položaja ter za vseživljenjsko učenje. Predvsem bodo razvijali program Starejši za starejše z obiski in pomočjo ali organizacijo pomoči krajanom. Štiri mesece po ustanovitvi so člani društva na slavnostni prireditvi razvili še društveni prapor. (Besedilo: Zdenka Golub, fotografija: Stanislav Šel)

NOVO MESTO

Ob praznovanju 1o. obletnice tovarne M-TOM iz Mokronoga je Društvo upokojencev Mokronog - Trebelno organiziralo razstavo rokodelskih izdelkov. Sodelovala so tudi druga društva PZDU Dolenjske in Bele krajine. Tako sta se s svojimi izdelki predstavili tudi Marija Golob in Jožefa Kastelic, članici Društva upokojencev Novo mesto. (Besedilo in fotografija: J. K. in M. G.)

ROGAŠKA SLATINA

Po dolgih dveh letih omejenega druženja so se članice in člani Društva upokojencev Rogaška Slatina zbrali na volilnem občnem zboru. Potrdili so nov mandat dosedanjemu predsedniku Ivanu Markovinoviču. Sprejeli so tudi načrt dela, v katerem so med drugim izleti v Sloveniji in tujini, letovanja in zdravljenja v toplicah. Mag. Branko Kidrič, župan občine Rogaška Slatina, je v nagovoru med drugim poudaril, da se namerava občina pridružiti projektu Prostofer, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz, s starejšimi aktivnimi vozniki. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

LJUBLJANA TRNOVO

Na prireditvi Sosed sosedu Četrtne skupnosti Trnovo je nastopil tudi Mešani pevski zbor Društva upokojencev Trnovo pod vodstvom Dragice Slak. Prireditev so s petjem obogatili še zbor Društva upokojencev Kozarje pod vodstvom Jelke Turk ter plesalci Folklorne skupine Rožmarin iz Vnanjih Goric, ki so predstavili krakovske in trnovske plese, zapisane že leta 1854. Trnovski upokojenci si želijo, da bi prireditev postala tradicionalna. (Besedilo: Zdenka Vehovar, fotografija: Vesna Videnovič)

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka je gostilo razstavo ročnih del društev upokojencev iz južnoprimorske pokrajine. Na ogled so svoje spretnosti postavile članice in člani društev upokojencev Piran, Divača, Postojna, Ilirska Bistrica, Sežana in Pivka. Posebni gostje so bili učenci kamnoseškega krožka Osnovne šole Košana s partnerji Kamnoseštvo Velenik in Varstveno-delovnim centrom Ilirska Bistrica. Odprtje, na katerem so sodelovali otroci iz vrtca Mavrica, člani krožka Beremo skupaj, pevke Rožmarinke in plesna skupina Selške dame Društva upokojencev Železniki, je snemala televizija Vascom, posnetek je na njihovem kanalu YouTube, fotografije pa si lahko ogledate na spletni strani društva upokojencev: dupivka.si. (Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

PRAZNOVALI SO

 Terezija Kink z Otočca, kličejo jo Cvetka, je praznovala 90. rojstni dan. Pokojni mož je bil krojač in Cvetka mu je pri delu pomagala. Še vedno si sama popravi oziroma zoži oblačila. Zelo rada obdeluje vrt, peče in kuha. Ponosna je na svoja sinova in snahi, tri vnuke in dve pravnukinji. Rada bere časopise in knjige ter si ogleda kakšno oddajo na televiziji. 

 Franc Belcijan, častni član Društva upokojencev Vir, je pred kratkim praznoval 90. letnico življenja. Zaposlen je bil v takratni tovarni Vata (zdaj Tosama Domžale). Pri petnajstih letih je dobil svojo prvo harmoniko, za katero je zbrala denar vsa žlahta. Izpopolnil je igranje in kot harmonikar je bil dolga desetletja nepogrešljiv na različnih slavjih in prireditvah, poleg tega je 35 let prepeval v Oktetu Tosama. Ob tem je bil še gasilec in jamar, zelo rad pa je tudi izdeloval izdelke iz kovine.

Gorenjski poštarji na Vipavskem

 Poštni upokojenci iz Gorenjske so se konec maja odpeljali na spomladanski izlet in druženje na Vipavsko. Najprej so si ogledali Vipavo in se nato mimo dvorca Zemono in Ajdovščine zapeljali še na grič nad dolino – Vipavski križ. Med drugim so v 500 let stari grajski kleti poslušali zanimivo pridigo Janeza Svetokriškega v vipavskem narečju. (Besedilo in fotografija: France Toni)

Ekskurzija po Trnovski in Banjški planoti

Člani in članice Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so se maja odpravili na ekskurzijo po Trnovski in Banjški planoti. Med drugim so si v Grgarskih Ravnah ogledali Zeliščni center, obiskali sirarno in nato pot nadaljevali na planoto Banjščica, se ustavili na Trstelju in na koncu spoznavali še tradicijo škafarske obrti.

(Besedilo: Edvarda Sajovic, fotografija: Dušan Kafol)

Srečanje po petdesetih letih

 Ob petdeseti obletnici so se spet srečale nekdanje sošolke, ki so davnega leta 1967 z različnih koncev Slovenije prišle v Maribor na SVŠ, da bi se šolale za vzgojiteljice. Mlade, vedoželjne so usvajale šolsko znanje ter spoznavale mesto in okolico. Leta 1972 so opravile maturo. Nekatere so se zaposlile v Mariboru oziroma odšle študirat, druge so se vrnile v domače kraje, kjer jih je čakala služba. Z zanimanjem so si ogledale prenovljeno šolo, v kateri je danes Konservatorij za glasbo in balet Maribor. (Besedilo in fotografija: Avguština Grobin)

Pred pol stoletja so sedli v srednješolske klopi

Generacija dijakov 1967–1971 iz takratne Srednje tehnične šole Lendava, smer strojni tehnik, je proslavila lep jubilej, 50. obletnico mature. Z enoletno zamudo se je pred zgradbo stare srednje tehnične šole na Glavni ulici v Lendavi zbralo 12 nekdanjih dijakov, ki so obujali srednješolske spomine, tudi na razrednika Franja Tarandeka, ki je na žalost že pokojni. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 Prva generacija novomeških medicinskih sester

Maturantke prve generacije novomeške srednje zdravstvene šole se srečajo vsakih pet. Maja letos so obujale spomine ob 55. obletnici mature. V prvi razred takratne zdravstvene šole je bilo sprejetih 31 dijakinj in dva dijaka, ki pa sta se hitro prepisala drugam. Sprva so gostovale na vajenski šoli, naslednje leto v prostorih gimnazije, v tretjem letniku so se preselili v novo stavbo na Ulici talcev, kjer so si učilnice delile z dijaki ekonomske šole. Po maturi se jih je veliko zaposlilo v Splošni bolnišnici Novo mesto, nekaj v zdravstvenem domu, nekatere sošolke pa so odšle v Švico, Kanado in ZDA. (Besedilo in fotografija: Cirila Gradišar)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media