Kako pridelati čim več, čim lepše in čim okusnejše?

Prosti čas | julij '22

Malce provokativen naslov, a vemo, da predstavlja vse tisto, kar si želimo vsi vrtičkarji in tudi drugi pridelovalci sadja, vrtnin in poljščin. Marsikaj od tega, kar bom zapisal, vam je že znano. A vseeno je dobro, da se spomnimo, kako lahko še ukrepamo, da se nam vloženi trud obrestuje s kakovostnim in obilnim pridelkom.

Strnimo različne nasvete in izkušnje, poglejmo, kaj nam uničuje pridelek in kako lahko ukrepamo.

Neugodne vremenske razmere: O regeneraciji rastlin in drevja po toči smo pisali že v preteklih številkah, zato nasvetov ne bom ponavljal. Povejmo le to, da je ukrepanje nujno, da ne ogrozimo pridelka še za naslednji dve leti ali tri, če nam je že zdaj uničila večino pridelka. Zlasti sadno drevje in vinska trta si zelo težko opomoreta. Toča ne uničuje samo plodov, temveč tudi nastavke in rast rodnega lesa v naslednjem letu, kar pa še kako vpliva na pridelek. Poznam primer dveh sosednjih vinogradov, ki sta bila po hudi toči popolnoma ogolela, brez listja in brez plodov. Pravo opustošenje. V enem so škropili z Regenerinom in Aminom po navodilih, v drugem pa ne. Naslednje leto se je pokazal rezultat. Prvi vinograd, ki so ga ustrezno škropili, je bil zelen, z nastavki rodnega lesa in cvetovi, ki so obetali dober rod, pogled na drugega pa je bil žalosten: gole trtne vitice z malo zelenja, malo poganjki in skoraj brez cvetov. Razlika med obema bi bila približno 1 : 5.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media