DD SEPTEMBER

Dobro je vedeti | september '22

HAJDINA

V Društvu upokojencev Hajdina so slovesno proslavili 70. obletnico društva. Ob tej priložnosti so uradno predstavili jubilejni zbornik z naslovom Sedem desetletij Društva upokojencev Hajdina in podelili zahvale članom za 20, 25, 30 in 35 let članstva. Podpredsednica PZDU Spodnje Podravje Sonja Purgaj pa je podelila priznanja pokrajinske zveze in Zdusa. Malo plaketo Zdusa sta prejela Angela Mlakar za dolgoletno delo v društvu ter Mešani pevski zbor Društva žena in deklet Gerečja vas ob 20. obletnici delovanja. Predsednica Društva upokojencev Hajdina Anica Drevenšek pa je prevzela veliko plaketo Zdusa za 70 let delovanja. V društvu bodo nadaljevali športno-rekreativno dejavnost (kolesarstvo, pohodništvo, planinstvo, pikado, kegljanje, tisoč gibov), podpirali bodo ljudske pevce in pevke, želijo si ustanoviti tudi mešani pevski zbor. Nadaljevali bodo projekt Starejši za starejše in medgeneracijsko branje, ki že poteka v sodelovanju z osnovno šolo in KPD Stane Petrovič. Sodelovali bodo tudi pri projektu Prostofer in projektih medgeneracijskega centra in izgradnje doma starejših, kar so temeljne točke v strategiji aktivnega staranja, ki jo je Občina Hajdina sprejela za obdobje od 2022 do 2026. (Besedilo in fotografija: Silvestra Brodnjak)

BELTINCI

Ob 70. obletnici delovanja Društva upokojencev Beltinci so konec julija pripravili slavnostno prireditev. Slavnostni govornik Janez Sušnik, predsednik Zveze društev Slovenije, je društvu podelil veliko plaketo Zdusa. Kot je povedala predsednica društva Miroslava Šömen, so ponosni na naziv najaktivnejšega pomurskega društva v letu 2021, ki povezuje upokojence iz vasi Beltinci, Lipa, Dokležovje, Ižakovci, Bratonci, Lipovci, Gančani. Člani se radi udeležujejo dejavnosti, od izletov, letovanj, obiskov jubilantov do kulturnih prireditev in športnih tekmovanj. Zlata nit delovanja društva je izvajanje projekta Starejši za starejše s prostovoljkami. Ustanovili so mešani pevski zbor, velikokrat nastopa vokalno-instrumentalna skupina Trio brez not, dejavna je tudi igralska skupina. Med upokojenci je zelo priljubljeno kegljanje s kroglo na vrvici, uspešni so balinarji, ribiči, kolesarji in pohodniki. Letos društvo sodeluje tudi v programu E-oskrba. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

GORNJI GRAD

V sklopu občinskega praznika je konec junija Društvo upokojencev Gornji Grad praznovalo 70 let delovanja. Jubilej so proslavili z kulturnim programom in razstavo ročnih del, izdali so tudi zbornik, v katerem so zbrani vsi pomembnejši dogodki v zgodovini društva

Predsednica PZDU Celje Zdenka Jan je društvu podelila veliko plaketo Zdus. Zdusovo priznanje pa sta za dolgoletno udejstvovanje prejeli tudi Jelka Tajnšek za vodenje ročnodelske skupine Spominčice in Karlina Mermal, koordinatorka programa Starejši za starejše. Župan Toni Špeh je društvu podelil posebno županovo priznanje ter še priznanje občine. Društvena priznanja so prejeli uspešni športniki, ročnodelke, prostovoljci programa Starejši za starejše, zastavonoša ter še nekaj prizadevnih posameznikov, brez katerih društvo nebi tako uspešno delovalo.  Takoj po praznovanju so se  nadaljevale vse načrtovane aktivnosti. Priredili so piknik, načrtujejo pa že udeležbo na pokrajinskem srečanju in še jesenski izlet. Prostovoljci obiskujejo vse starejše, dejavni so pohodniki, intenzivno pa poteka tudi pridobivanje uporabnikov E-oskrbe.

(Besedilo: Karlina Mermal, fotografija: Štefi Sem)

NOVA GORICA

Društvo upokojencev Nova Gorica je organiziralo srečanje prostovoljcev programa Starejši za starejše severnoprimorske regije. Srečali so se v Novi Gorici. Po treh letih so tako dobili priložnost, da izmenjajo izkušnje, obudijo stara prijateljstva in se družijo ob pestrem programu. Med drugim so si ogledali spominski park na Trnovem pri Novi Gorici in Trg Evrope. (Besedilo in fotografija: Nadja Šuler)

ŠMARJE PRI JELŠAH

V Društvu upokojencev Šmarje pri Jelšah so se po končani seji upravnega in nadzornega odbora člani zahvalili Franciju Novaku za šestnajstletno prizadevno in odgovorno predsedovanje. Odslej bo društvo vodil Janko Čakš. (Besedilo in fotografija: M. B.)

OTOČEC

Društvo upokojencev Otočec je sredi julija organiziralo meddruštveno tekmovanje v streljanju z zračno puško in pikadu. Sodelovalo je pet ekip, in sicer moški in ženske iz društev upokojencev Šmarjeta, Škocjan, Šentjernej in dve ekipi Društva upokojencev Otočec. Najboljša v streljanju je bila ekipa Društva upokojencev Otočec, na drugo mesto so se uvrstili upokojenci iz škocjanskega društva upokojencev, tretji pa so bili Šmarječani. V pikadu so bili med moškimi najboljši Društvo upokojencev Škocjan, Društvo upokojencev Šentjernej in Društvo upokojencev Šmarjeta. Pri ženskah so slavile Šentjernejčanke, pred Šmarječankami in prvo ekipo Otočca. (Besedilo in fotografije: Helena Murgelj)

PRAZNOVALI SO

 Marija Žekš je ta trenutek s 106 leti verjetno najstarejša Slovenka. V ljutomerskem domu starejših občanov, kjer že dolgo stanuje, so ji pripravili lepo praznovanje. Osebje jo opiše kot potrpežljivo, dobrosrčno in prijazno gospo, ki se rada druži z drugimi stanovalci. Vesela je obiskov hčere in sina ter vnukov in pravnukov. Marija se je rodila v Dreveniku pod Bočem. Odraščala je pri rejnici v Mariboru. Delati je začela že pri štirinajstih letih, in sicer v tekstilni tovarni MTT v Mariboru. Poročila se je s Prekmurcem Alojzom Žekšem, s katerim sta se preselila v Pečarovce, kjer je bila Marija zaposlena kot kuharica v osnovni šoli. 

 Katica Pajnkiher iz Rodnega Vrha je praznovala 90. rojstni dan. Dolga leta je bila kuharica v šoli, pomagala je sosedom ter skrbela za manjšo kmetijo. Z možem sta imela pet otrok, zadnja leta živi pri najmlajši hčerki. Najbolj pa se razveseli svojih 13 vnukov in 14 pravnukov ter tudi obiska članic Karitasa, saj ji prinesejo novosti iz domačega kraja. Rada posluša radio, prelista časopis in moli.

 V krogu svoje družine, sina in treh hčera, desetih vnukov in sedmih pravnukov je 12. avgusta 90 let praznovala Pepca Nose, članica DU Gaberje, po domače Jurjeva Pepca. Še vedno obdeluje vinograd, sadni in zelenjavni vrt ter rože. Včasih je pela v manjšem gabrskem pevskem zboru in še vedno rada zapoje za svojo dušo.

 Rado Golob z Gornjih Laz pri Semiču je 23. julija dopolnil 90 let. Po rodu je iz Mengša, v Ljubljani je delal kot soboslikar in pleskar, z ženo sta si v Gornjih Lazih ustvarila dom, rodile so se jima tri hčerke in sin, zdaj ima šest vnukov in pet pravnukov. Živi sam, rad poseda pred hišo in opazuje naravo, z obiskovalci pa se rad pogovarja o preteklih časih.

Prvi dijaki ajdovske ekonomske srednje šole

Po opravljenih sprejemnih izpitih leta 1957 se je 62 deklet in 15 fantov z vseh koncev severne Primorske vpisalo v novoustanovljeno srednjo ekonomsko šolo v Ajdovščini. Vnovičnega srečanja ob 61. obletnici mature se je udeležilo 32 dijakov in dijakinj ter profesorica Livija Arčon. Obujali so spomine na šolska leta, ko so imeli na voljo le en prostor in nekaj starih pisalnih strojev, za večino predmetov je primanjkovalo ustreznih učbenikov, a je med njimi vladala velika solidarnost, prijateljske stike so ohranili za vse življenje. (Besedilo in fotografija: Anita Mokorel)

Matura v okvirju

 Junija je minilo 60 let, odkar je šolske klopi ljubljanskega učiteljišča na Resljevi cesti (danes je tam Gimnazija Ledina) zapustil 5. c razred. Ob tej priložnosti se je šest nekdanjih sošolcev in devet sošolk zbralo v Zbiljah, kjer so obujali spomine na skupnih pet let priprav na takrat zelo cenjen in spoštovan poklic. V generaciji 1957–1962 so bile štiri paralelke, v njihovem razredu jih je bilo 32. Njihova razredničarka je bila Nada Vukelič. Žal je nekaj sošolk pokojnih, med njimi tudi Anica Tanko z Bleda, ki je bila na poseben način tudi na srečanju. Milena Pollak je v Zbilje namreč prinesla spominek, ki ji ga je sošolka, učiteljica v Preddvoru pri Kranju, podarila dva dni pred izgubo boja z boleznijo. Naprsni šopek z rdečim nageljnom, ki ga je Anica nosila na maturi, so njeni starši posušili, nato pa ga je mojster iz Krope vdelal v steklo in kovano železo. (Natalija Mljač, fotografija: arhiv Milene Pollak)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media