NOVICE OD VSEPOVSOD

september '22

Povezovanje kulture branja in gibanja

Rdeča nit letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja, ki je eden večjih dogodkov za dvig bralne kulture in bralne pismenosti prebivalcev in bo potekal od 8. septembra do 9. oktobra, je spodbujanje zdravega življenjskega sloga. Med številnimi dogodki, ki jih pripravljajo knjižnice, šole, razna društva, domovi starejših občanov in druge ustanove, bodo branja v naravi, literarne ekskurzije oziroma vodenja ter tematske in pravljične poti, na katerih bodo udeleženci spoznavali rojstne hiše in obeležja avtorjev, obiskovanje knjigobežnic in vzpostavljanje novih ter oblike povezovanja med branjem in različnimi športnimi dejavnostmi. Podrobnosti najdete na spletni strani: https://nmsb.pismen.si/dogodki/.

Praznujmo športno!

Evropski teden športa od 23. do 30. septembra je namenjen ozaveščanju o pomenu aktivnega načina življenja in poteka pod sloganom #BeActive – #BodiAktiven. Da bi k redni telesni dejavnosti, ki je ključnega pomena za zdravje, spodbudili čim več ljudi, različna društva in športne zveze pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez prirejajo številne brezplačne dogodke. Še posebej vabijo vse generacije, da se katere koli športne dejavnosti udeležijo 23. septembra, ko je dan slovenskega športa, ki je tudi državni praznik v spomin na dan, ko je leta 2000 na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna.

Informacije o dogodkih najdete na spletni strani: https://danslovenskegasporta.si/.

V štirih letih več kot 1200 javnih najemnih stanovanj

Republiški stanovanjski sklad namerava do leta 2026 zgraditi 1244 javnih najemnih stanovanj po vsej državi, med temi bo 164 oskrbovanih stanovanj za starejše, deset odstotkov stanovanj pa bo namenjenih funkcionalno oviranim osebam. Pridobili so namreč nepovratna sredstva okoljskega ministrstva in posojilo Razvojne banke Sveta Evrope v skupni vrednosti 108,25 milijona evrov.

Trenutno je že dokončanih 27 oskrbovanih stanovanj v Slovenj Gradcu, gradijo pa še v Mariboru (soseska Pod Pekrsko gorco: 182 najemnih stanovanj v prvi in 158 v drugi fazi), Kopru (91 stanovanj), Rogaški Slatini (šest oskrbovanih stanovanj), Slovenskih Konjicah (pet stanovanj), Šmarju pri Jelšah (15 oskrbovanih stanovanj), Sveti Ani (štiri stanovanja), na Ravnah na Koroškem (35 stanovanj), v Radljah ob Dravi (28 oskrbovanih stanovanj). Septembra pa bodo objavili razpis za projektiranje in izvedbo projekta za 103 najemna stanovanja v Novem mestu. Stanovanjski sklad RS financira tudi občinske stanovanjske sklade, med temi projekti pa je med drugim gradnja 421 stanovanjskih enot v Celju, Ljubljani, Kopru, Zrečah, Slovenskih Konjicah in Novem mestu.

Na kavi z Europo Donno

Združenje Europa Donna Slovenija letos praznuje 25 let delovanja. Obletnico bodo praznovali tako, da bodo njihove predstavnice v sklopu projekta Kava z Europo Donno obiskale 25 slovenskih mest. V enem dnevu bodo obiskale dve mesti. Podroben urnik bo objavljen na spletni strani https: //europadonna.si/ in na Facebookovem profilu. Na srečanjih ob kavi boste izvedeli več o poslanstvu združenja in pomenu zdravega načina življenja, naučili se boste tudi samopregledovanja dojk.

Svetovanje in podpora pri demenci

Zavod Aloja iz Maribora že več let izvaja program »Svetovanje in podpora pri demenci« v Mestni občini Maribor ter občinah Ruše, Rače - Fram, Hoče - Slivnica, Starše in Miklavž. Financira ga ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in je za uporabnike brezplačen. Namenjen je osebam v zgodnji fazi demence, svojcem in negovalcem oziroma vsem, ki jih to področje zanima. Poteka na terenu kot predavanje in pogovor v skupini ali kot osebni pogovor po telefonu, videopovezavi ali na domu. Udeleženci izvedo koristne informacije o prepoznavanju zgodnjih znakov demence, postavitvi in sprejemanju diagnoze, načrtovanju prihodnosti, učenju strategij za lažje življenje z demenco, uveljavljanju pravic z zdravstvenega in socialnega področja in imajo možnost izmenjave osebnih izkušenj. Več informacij dobite pri vodji programa Lidiji Breznik, mag. soc. gerontologije, na telefonski številki: 031 026 858 ali po elektronski pošti: lidija@zavod-aloja.si.

Fala Slonček vabi k peki kruha

Ljubitelji peke kruha, zapomnite si datum 10. oktober. Do takrat se lahko prijavite na natečaj NAJ FALA KRUH, kjer bodo – kot že nekaj let do zdaj – izbirali najboljši kruh v treh kategorijah: pšenični kruh, mešani kruh in kruh posebnih vrst. Prijavite se tako, da pošljete recept za svoj kruh ter svoje ime, priimek ter naslov/elektronski naslov na fala.sloncek@gmail.com. Tiste, ki se boste na natečaj prijavili do 25. septembra, čaka lepa nagrada. Izbor najboljših kruhov pa bo potekal v soboto, 15. oktobra, v Ljubljani. Več informacij o natečaju najdete na povezavi kruhinpotica.com

Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media