Ognjič in njegovi blagodejni učinki

Dobro počutje | oktober '22

Ognjič (Calendula officinalis) je ena najbolj razširjenih in dobro znanih zdravilnih rastlin z mnogimi blagodejnimi učinki. Ali vas zanima, kako si lahko sami izdelate ognjičevo olje?

Vrtni ognjič je enoletna zdravilna rastlina, ki zraste do približno 60 centimetrov visoko. Izvira iz južne Evrope. Je zelo koristen, saj odganja tudi škodljivce, kot je koloradski hrošč. Prelepi cvetovi rumene do oranžne barve vsebujejo eterična olja, flavonoide, kumarine in triterpenoide, ki so osrednje ognjičeve učinkovine.

Po tradicionalnem zdravilstvu so negovalni izdelki z vsebnostjo ognjiča primerni za vse vrste težav s kožo, še posebno za kožo s površinskimi ranami, odrgninami, sončnimi opeklinami, lišaji, prav tako za vneto, suho ali aknasto kožo. Ognjič je kljub pestri paleti učinkov izjemno blag, saj kože ne draži, zato ga lahko uporabimo tudi za kožo, ki je nagnjena k alergijam, ter zelo občutljivo in nežno kožo – primerna je celo za novorojenčke in majhne otroke.

Kozmetični izdelki iz ognjiča (macerati, kreme, mazila ...) kožo pomirjajo, pospešujejo njeno obnavljanje, preprečujejo pokanje in izsušitev kože, pomagajo pri celjenju površinskih ranic, ščitijo pred vremenskimi vplivi ... Poročajo tudi o učinkih proti staranju, kajti ognjič pomaga pri ohranjanju napetosti kože s spodbujanjem produkcije kolagena in koži pomaga zadrževati vodo.  

Najpomembnejši učinki ognjiča

Med najpomembnejše učinke tako lahko uvrstimo:

- protimikrobno delovanje: mazilo z ognjičem je primerno tudi za nego stopal, ki so jih napadle glivice, ali za nego razpokane kože na petah;

- vulnerarično delovanje: pospešuje celjenje površinskih ran (sončne opekline, odrgnine);

- protivnetno delovanje: za nego vnete, pordele, lišajaste, razdražene kože na obrazu ali telesu.

Ognjičevo olje

Ognjičevo olje lahko pripravimo sami. Ognjičeve cvetove nabiramo od junija do septembra, tako da ga prihodnje leto le zasadimo na vrtu ali kar v cvetličnem loncu in se preizkusimo v izdelavi macerata ali celo mazila. 

Tradicionalno so za pripravo ognjičeve izlužnine uporabljali svinjsko mast, v zadnjem času pa za nosilna rastlinska olja bolj uporabljamo sončnično, olivno ali mandljevo olje, odvisno, za kaj želimo uporabiti macerat. Oranžne cvetne lističe pred namakanjem posušimo, jih damo v stekleno posodo in dolijemo še nosilno olje. Tega mora biti toliko, da so cvetovi povsem prekriti. Kozarec zapremo, vsakodnevno preverimo, kako poteka maceracija, in po približno mesecu dni je nared za natančno precejanje. Dobljeno ognjičevo olje hranimo v steriliziranih stekleničkah v temnem in hladnem prostoru. 

Obkladki

Dve žlici cvetov prelijemo s skodelico vrele vode in počakamo deset minut. V poparek namočimo laneno krpo in si z njo obvežemo poškodovano mesto. Krpo prevežemo še z brisačo in pustimo delovati, dokler se ne ohladi. Postopek ponovimo nekajkrat dnevno. Obkladke si lahko pripravimo pri zvinih in izpahih. 

 Čaj

Žličko ognjičevih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode in po desetih minutah precedimo. Na dan spijemo tri skodelice čaja, hladnega pa lahko tudi grgramo. Grgranje pomaga pri vnetjih v ustni votlini, pijemo ga pri lažjih želodčnih krčih in menstrualnih bolečinah, s čajem pa si lahko tudi izpiramo vnete oči. 

K. L.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media