Kako obvarovati srce in ledvice pri diabetesu?

Dobro počutje | december '22

Zdravje

Nacionalno kampanjo Bodi odličnjak! je zasnovala Darja Lovšin (stoji desno), dolgoletna urednica revije Dita in avtorica kuharskih priročnikov.

Ko govorimo o napredku pri zdravljenju diabetesa, imamo v mislih predvsem diabetes tipa 2, ki je daleč najpogostejša oblika diabetesa. Zboli kar 95 odstotkov bolnikov, medtem ko je diabetesa tipa 1, ki se dosmrtno zdravi z inzulinom, manj kot pet odstotkov.

Z urbanizacijo življenja in spremljajočim nezdravim življenjskim slogom ter posledično debelostjo je diabetes v preteklih sto letih postal najpogostejša kronična bolezen, za katero danes trpi 537 milijonov bolnikov po svetu. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 180 tisoč bolnikov.

Najstarejše zdravilo za zdravljenje diabetesa je metformin, ki ga diabetologi poznajo že več kot pol stoletja. Koncentracijo glukoze v krvi znižuje prek različnih procesov: v prebavni cevi upočasni prehajanje glukoze v kri, v jetrih zmanjša nastajanje glukoze in maščob, v mišicah pa poveča porabo glukoze. Z naglim razvojem farmacije so temu zdravilu sledila mnoga druga, pogled na zdravljenje diabetesa pa se je izrazito spremenil leta 2013, ko so odkrili povsem nova zdravila, imenovana glukoretiki. Značilno za to novo skupino zdravil je, da deluje v ledvicah. Pri jemanju glukoretikov ledvice izpustijo krvni sladkor v urin že ob normalnih vrednostih glukoze, kar se lepo pozna na merilniku krvnega sladkorja. Na prigovarjanje kardiologov so novost testirali tudi, kako učinkuje na srce, žilna obolenja in preživetje bolnikov. Učinek je bil neverjeten, okvar je bilo manj za četrtino, preživetje sladkornih bolnikov pa se je podaljšalo prav tako za četrtino.

Raziskave se niso ustavile pri tem, pač pa so raziskovalci leta 2019 objavili dokaze, da glukoretiki ugodno učinkujej0 tudi na ledvice. Te so pri sladkornih bolnikih tarčni organ visokega krvnega sladkorja, zaradi česar je največ odpovedovanja in presaditev ledvic prav pri diabetikih. Ob dobrem učinkovanju glukoretikov na nivo krvnega sladkorja se z izločanjem glukoze in soli (natrija) razbremenijo tudi ledvice.

Tu pa je še tretja dodana vrednost omenjenih zdravil – po njihovi uvedbi v terapijo za bolnike s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom se zniža tudi krvni tlak.

Deset let nacionalne kampanje Bodi odličnjak!

Ozaveščanje o diabetesu je smiselno zlasti zato, ker gre za bolezen, ki jo lahko preprečimo. Pojavlja se namreč kot posledica nezdravega življenjskega sloga večinoma pri ljudeh po štiridesetem letu, predvsem pri tistih, ki imajo diabetes v družini. Zato je Zavod Diabetes leta 2012 zastavil široko kampanjo za manj diabetesa in zgodnje odkrivanje, ki je izjemnega pomena, saj bolezen, ki tiho napreduje, kvari krvožilni sistem. V okviru programa, ki ga podpira tudi ministrstvo za zdravje, so zasnovali prvi test ogroženosti z diabetesom (www.diabetestest.si), ki ga lahko uporabnik izpolni v petih minutah kar v domači dnevni sobi in tako izve, kolikšna je verjetnost, da zboli za diabetesom. Za zdrav življenjski slog z deset tisoč koraki na dan ni namreč nikoli prepozno, še zlasti pa se obnese, ko preprečujemo, da bi se prediabetes razvil v pravo sladkorno bolezen.

V jubilejnem desetem letu postavljanja diabetesa v ospredje družbene pozornosti so letos v zavodu pripravili več infotočk z meritvami in gradivi ter izdali visokonakladni časopis Diabetes, ki ga je mogoče brezplačno dobiti na bencinskih servisih Petrola, saj ga bodo tako lahko brali tudi moški, ki so bolj ogroženi. Kot vemo, moški zlepa ne gredo k zdravniku, zato jim bolezen odkrijejo pozno, kar pomeni večjo nevarnost diabetičnih zapletov.

Darja Lovšin, fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media