Tokrat o proseni kaši

Dobro počutje | marec '23

Prehrana

Proso je žito brez glutena. Nekdaj so ga naši predniki veliko jedli, saj si bolj cenjenih žit niso mogli privoščiti. Danes je bolj redkost na naših mizah, poznavalci ga navadno uporabljamo kot kašo ali moko, zelo redko naletimo na napihnjeno proseno kašo, ki je imenitna za zajtrk z jogurtom.

Vsebuje pestro izbiro vitaminov skupine B, visok delež vlaknin in izjemno zanimivo zbirko mineralov, med katerimi izstopa silicij. Ta je pomemben pri vgrajevanju mineralov v kosti, zlasti v otroštvu, ko se kostnina še gradi, v starosti pa za obnovo in ohranjanje kostnih struktur. Ob zadostnem vnosu beljakovin spodbuja tudi tvorbo kolagena, vendar ne gre računati na uspeh že po enem obroku s prosom. Prav tako veže nase vodo, kar pripomore k napeti koži in zdravim lasem. Znaki pomanjkanja silicija so krhki nohti, cepljenje las, težave s kožo, dolgotrajna in pogosta obolenja, hitro staranje kože, starikav videz, gube. Silicij najdemo tudi v ovojnicah drugih žit (ješprenj) in zelenjavi (topinambur), vendar ga najlaže in najhitreje dobimo dovolj ravno s prosom.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media