SVET IN MI        

junij '23

Zdravilna moč poezije

Poezija nas povezuje z lepoto sveta in vsem dobrim, a tudi spominja na vse težave, s katerimi se morda spopadamo. Ne izogiba se težkim temam, nasprotno, pogosto jih celo izpostavlja, s tem pa nam sporoča, da so tudi drugi izgubili ljubljene, doživeli razočaranja, se soočali z žalostjo ali trpeli tako, kot trpimo sami. Pomaga nam, da sprejmemo lastne strahove in občutke odmaknjenosti, ter nam daje občutek povezanosti v širši skupnosti.

Znanstvene študije na Univerzi Johns Hopkins pritrjujejo tezi, da je poezija koristna za zdravje. Raziskava iz leta 2021 je pokazala, da sta branje in pisanje pesmi pri posameznikih opazno znižala raven negativnih čustev, kot so strah, žalost, jeza, zaskrbljenost in utrujenost. Kot eno od pesmi, s katero se lahko poistovetimo, navajajo pesem Hiša za goste Jalal al-Din Rumija, sufijskega mistika iz 13. stoletja in še danes enega najbolj cenjenih pesnikov, ki pravi, naj na vse življenjske izkušnje in občutke, tako negativne kot pozitivne, gledamo kot na začasne obiskovalce v naši hiši za goste – v nas samih. Pesem potrpežljivo in sočutno svetuje, naj tudi negativna čustva prepoznamo kot učitelje, ki so potrebni za našo osebno rast.

Negotovost, povezana s podnebnimi spremembami, vojnami ali pandemijo, povečuje našo zaskrbljenost. Globalne spremembe, ki se dogajajo v vedno hitrejšem ritmu, se na posameznikovi ravni kaže kot povečan občutek tesnobe, nemoči, ranljivosti in odtujenosti. Že dolgo vemo, da lahko različne tehnike, kot so joga, meditacija, telesna vadba in hoja v naravi, bistveno znižujejo raven stresa. Zelo učinkovita, čeprav večkrat spregledana, pa je tudi zdravilna moč poezije, ki deluje kot most do brezčasnega prostora, v katerem najdemo tolažbo, družbo, modrost in humor. Zato se za svoje zdravje in zdravje duha, pravijo psihologi, le spoprijateljite s poezijo, če se še niste.

Povzeto po psychologytoday.com

 

Hrana za boljši spomin

Spomin je sposobnost, da prikličemo informacije iz nedavne ali bolj oddaljene preteklosti. Nanj vplivajo različni dejavniki, med njimi ima pomembno mesto prehrana. Ali res lahko z izborom tega, kaj jemo in pijemo, vplivamo na to, kako dobro deluje naš spomin?

Psihologinja in nutricionistka Kimberly Wilson je proučevala, kako presenetljivo pozitiven učinek na spomin imajo nekatere jedi in pijače ter kako mu nekatere druge lahko škodujejo. Raziskava med starejšimi s težavami s spominom je pokazala, da je uživanje 500 ml soka iz rdečega grozdja v obdobju 12 tednov v testni skupini opazno izboljšalo možnost pomnjenja tujih besed v primerjavi s placebo skupino. Podoben učinek je imelo uživanje 240 g borovnic v enakem obdobju. V čem so si plodovi borovnic in rdečega grozdja podobni? Oboji so bogati z antocianini, skupino temnordečih, vijoličastih in modrih pigmentov, ki spadajo med flavonoide. Veliko teh snovi najdemo v temno rdečem sadju, največ jih je v aroniji, borovnicah, malinah, robidah, črnem ribezu in češnjah. Skozi metabolizem izboljšujejo elastičnost žil in omogočajo boljši pretok krvi v možgane, ki dobijo več hrane in kisika, zato se povečujejo kognitivne sposobnosti. Tudi zeleni čaj dokazano izboljšuje (zlasti kratkoročni) spomin in zmanjšuje tveganje za upad umskih sposobnosti, podoben učinek ima črna čokolada, ki mora vsebovati vsaj 70 odstotkov kakava.

Za boljši spomin načeloma pomaga prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, polnozrnatimi žiti in ribjimi (omega-3) maščobami. Na drugi strani pa ima vsa predelana in industrijsko pripravljena hrana negativen učinek na sposobnost učenja in spomin. Raziskava je celo pokazala, da so negativni učinki vidni že po tednu dni nezdravega prehranjevanja. Predelana hrana, bogata s sladkorji, obenem povečuje tveganje za nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Že majhni koraki, kot je dodatno sadje za zajtrk in večerjo, pa lahko pomenijo pomembno razliko za naš spomin. 

Povzeto po bbc.com

Pripravlja: Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media