Paradižnik v loncu

Prosti čas | maj '24

Tudi če nimamo vrta, lahko zelo enostavno vzgajamo zelenjavo na balkonu ali terasi. Potrebujemo le dovolj velik lonec, kakovostno zemljo in sadike. V mesecu maju si tako posadimo paradižnike.

Najprej pripravimo lonce. Če smo jih uporabljali že prej, jih najprej izpraznimo ter očistimo. Po potrebi jih tudi razkužimo, sploh če so se pojavile kakšne rastlinske bolezni. Imejmo v mislih, da morajo imeti podstavek, če bodo na prostem. Tako bomo enostavno odlili odvečno vodo po močnem dežju. Lonec naj ima vsaj 40 cm premera in naj bo visok vsaj 30 cm, kajti večji lonci bolje zadržujejo vlago in hranila. Nato ga napolnimo s kakovostno zemljo za paradižnike.

Pred sajenjem vsako sadiko temeljito pregledamo in se prepričamo, ali so korenine zdrave. Paradižnik je velika rastlina, zato ga posadimo na sredino lonca. Naredimo jamico, nasujemo nekaj peletov organskega gnojila za paradižnik in vtisnemo sadiko v zemljo. Gnojilo vsebuje vsa hranila in še ovčjo volno za dobro zadrževanje hranil in vode v območju koreninskega sistema. Pomembno vlogo igra tudi opora, saj bo brez nje paradižnik težko samostojno stal. Uporabimo plastične palice s kovinsko sredico, bambusove palice ali kovinske palice, zvite v spiralo, okoli katerih se ovija steblo.

Če živimo v okolju, kjer piha, je dobro oporo v loncih povezati med sabo. Tako dobimo močno osnovo, ki kljubuje tudi močnim sunkom vetra. Seveda paradižnik sproti privezujemo na kole. Prav tako moramo redno namakati zemljo v loncih, da se ne presuši.

Na sredini lonca je paradižnik, okoli njega pa posadimo vrtnine po okusu. Vedno naj bo prisotno zelišče, kot je bazilika. Ta s svojim eteričnim oljem odganja škodljivce in izboljša okus paradižnika. Poleg je solata, najbolje takšna za obtrgavanje, da jo porabljamo sproti. Čebulnice so nujne, saj odganjajo glivične bolezni. Lahko posadimo čebulo, česen, šalotko ali kar trajni drobnjak.

Ko so vrtnine v polni in bujni rasti, potrebujejo dovolj hranil. Najenostavnejše je uporabiti tekoče gnojilo za paradižnike. Vsebuje veliko kalija, ki je pomemben za razvoj kakovostnih plodov. Prav tako je lonce najboljše imeti pod nadstreškom, da zmanjšamo vpliv vlage oziroma padavin. Na ta način zmanjšamo možnost okužbe z boleznimi.

Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr., Metrobov strokovnjak 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media