Cenejša očala

4. marec 2010 23:00

Cenejša očala

S prvim marcem so začeli veljati višji cenovni standardi za pripomočke za vid, ki jih je sprejel zavod za zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da bomo lahko standardna očala za različne dioptrije dobili z minimalnim doplačilom ali celo brezplačno. Za očala za daljavo ali za bližino z navadnimi (mineralnimi) stekli in brez cilindra bo zdravstvena zavarovalnica odslej plačala 41,65 evra (doslej 30 evrov), za očala z dvema cilindroma pa 49,70 evra; za očala s plastičnimi stekli pa 53,40 evra ali 67,70 evra. Za stanjšana stekla pri dioptrijah, večjih od 8, bo zavarovalnica prispevala skoraj dvesto evrov, pri dioptrijah nad 20 pa nekaj manj kot tristo evrov. Za trde kontaktne leče bo zavarovalnica prispevala 55, za poltrde 80, za mehke pa 64 evrov; za lupo, s katero si lahko za 2 do 3-krat povečamo bralno površino, pa 46 evrov.
Vendar pa bo mogoče očala na recept dobiti le pri 149 optikih, s katerimi je ZZZS sklenila pogodbo (s 27 optiki se še dogovarjajo) in ki bodo morali imeti na voljo standardne okvirje. Če nam ti ne bodo všeč ali če bomo želeli posebna stekla, bomo morali tako kot doslej sami doplačati razliko. Naj še omenimo, da recept za očala lahko dobimo vsaki dve leti, velja pa en mesec.
Nekaj sprememb je tudi pri drugih medicinsko-tehničnih pripomočkih, ki jih ne bodo več izposojali, pač pa bodo trajna last zavarovanca. To so blazine za preprečevanje preležanin (za voziček) in zahtevnejše posteljne blazine, pa električni stimulator pri inkontinenci urina ter počivalnik, medtem ko bo standardna blazina za posteljo še naprej na izposojo. Po novem imajo osebe, ki ne morejo uporabljati vozička na ročni pogon, pravico do izposoje električnega skuterja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media