Evropski teden mobilnosti

15. september 2010

Evropski teden mobilnosti bo uvedla preobleka Hiše Evropske unije na Bregu 14 v Ljubljani. Arhitekt Gašper Demšar si je zadal nalogo, da bo prostore hiše opremil podnebno ozaveščeno. Uporabil je les. Postavitev LesOzavečeni bo za obiskovalce dostopna že v petek, 17. septembra, uradna otvoritev pa bo v petek, 24. septembra, ob 18. uri. Vodilna ideja postavitve je ozavestiti javnost o pozitivnih učinkih uporabe lesa, ki prispeva k zmanjšanju posledic podnebnih sprememb, saj ima učinkovito sposobnost zmanjševanja izpustov CO2.

 

Obiskovalci si bodo lahko vsak dan od 17. septembra do 15. oktobra med 10. in 18. uro ogledali lesne izdelke slovenskih oblikovalcev, prebrali zanimive podatke o lesu, ali pa le posedeli v lesenem okolju, morebiti v drevo vrezali začetnico svoje ljubezni in na les zapisali svoje razmišljanje o lesu, Zemlji in življenju na njej. Postavitev  je nastala v sodelovanju s prof. dr. Francetom Pohlevom z Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Službo Vlade RS za podnebne spremembe in podjetjem Javor, Pivka.

 

V času preobleke Hiše EU bodo potekala predavanja in okrogle mize na temo obvladovanja  podnebnih sprememb in rabe lesa. Celotni program dogodkov bo objavljen na www.europarl.si   

 

Pred poslopjem Hiše Evropske unije  bo tudi letos postavljena informacijska stojnica s kolesom sreče. Na njej bodo mimoidoči in kolesarji izpolnili krajši nagradni kviz o poznavanju tematik, ki so povezane s trajnostno mobilnostjo, in si prislužili praktično nagrado, ki jo bodo lahko uporabljali pri okolju prijaznejšem gibanju po mestih. Stojnica bo postavljena med 16. in 22. septembrom vsak dan med 9. in 17. uro.

 

22. septembra, na dan brez avtomobila, se bodo obiskovalci na Vrtiljaku mobilnosti lahko preizkusili v vragolijah z monociklom, skiroji in trial kolesi ter si pri priložnostnem kolesarskem servisu brezplačno popravili svoje kolo. Dogodek bo potekal med 11. in 14. uro na ljubljanskem Trgu Ajdovščina.

 

Na ta dan bo izšla tudi nova številka časopisa EUekspres, ki smo jo posvetili tematiki prometa in mobilnosti. Poleg običajne distribucije po Sloveniji bo tokratna številka EUeskpresa prvič na voljo tudi potnikom na vlakih slovenskih železnic. Elektronska izdaja EUekspresa bo objavljena na www.euekspres.eu

 

Dogajanju v slovenskih občinah se bodo na dan brez avtomobila s stojnicami priključile tudi informacijske točke Europe Direct, na spletni stani www.europedirect.si pa bo ves teden objavljen nagradni kviz na temo prometa in okolja.

 

Več informacij o evropskem tednu mobilnosti:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1131&format=HTML&aged=0&language=SL&guiLanguage=en

 

Za dodatne informacije o postavitvi LesOzavečeni se obrnite na:

 

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo

Manja Toplak,

tel.: 01 252 88 42,

manja.toplak@europarl.europa.eu

  

Ostale informacije:

 

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Tina Vončina,

tel.: 01 252 88 13,

tina.voncina@ec.europa.eu


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media