Gremo med maškare

4. februar 2012 23:00

Na Ptuju se bodo pustne norčije začele že 2. februarja s Korantovim skokom, uradno odprtje tradicionalnega Kurentovanja pa bo 11. februarja, ko se bodo srečali slovenski pustni liki in maske ter tradicionalni pustni liki in maske celin sveta na prvem Medcelinskem EtnoFestu. Naslednji dan se bodo predstavile pihalne godbe in mažoretke. Najbolj razigrano pa bo verjetno na pustno nedeljo, 19. februarja, ko po ulicah krenil že 52. mednarodni pustni in karnevalski sprevod (www.kurentovanje.net).
Tradicionalni pustni festival pripravljajo tudi na Igu, in to na pustno soboto, 18. februarja. Obalo bodo pustne maske preplavile v soboto, 18. februarja. Ob 10. uri se bo začelo rajanje za najmlajše, ob 11. uri pa bo skozi Koper krenil zdaj že tradicionalni 4. istrski pustni sprevod. Na Manzolijevem trgu v Izoli se bo otroški pustni sprevod začel ob 14. uri, končal pa se bo s pustnim rajanjem s skupino Čuki.
V Cerknici bodo pustne šeme glavne od 16. februarja pa vse do pepelnice. V nedeljo, 19. februarja pa se jim lahko pridružite točno okoli 12.32 na Coprniškem balu v Butalah. Dan prej, v soboto od 13. ure dalje, pa se bodo maškare sprehodile po središču Ribnice.
Nekaj posebnega je zagotovo Kraški pust, ki ga bodo letos na Opčinah pri Trstu že petinštiridesetič pripravile skupine iz okoliških vasi. Vsako leto pripravijo domiselne vozove, s katerimi po svoje komentirajo aktualne dogodke. Sprevod bo krenil po mestnih ulicah 18. februarja ob 14. uri (www.kraskipust.org.)
Ob pustu po vsej dolini Rezije ob cestah postavijo maske, ki obiskovalcem  kažejo pot do glavnega mesta Ravance (Prato). »Rezijanski püst«, na katerem so značilne maske »Lipe bile Maškire«, lahko doživite v nedeljo, 19. februarja.
Na Mestnem trgu v Škofji Loki pa se bo na pustni torek, 21. februarja, ob 16.30 uri začelo veselo pustovanje za male in velike maškare.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media