Strožji pogoji za pridobitev pokojnine

31. december 2014

Z novim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je začel veljati 1. januarja 2013, so se zaostrili po prej veljavnem zakonu določeni pogoji za pridobitev nekaterih vrst pokojnin, spremenil pa se je tudi način njihove odmere. Večina teh sprememb se uveljavlja postopno tako, da v začetku vsakega koledarskega leta začnejo veljati drugačni pogoji za pridobitev pravic, spremeni pa se tudi način določanja pokojninskih osnov, od katerih se odmeri pokojnine. V januarski Vzajemnosti, ki izide 8. januarja, predstavljamo spremembe za leto 2015. Tokrat pa objavljamo le del teh sprememb. 

Zaostritve pogojev se nanašajo na višje starosti in daljšo pokojninsko dobo, spremembe pri določanju pokojninskih osnov pa na dolžino obdobja, iz katerega se upoštevajo plače oziroma zavarovalne osnove (novi zakon za oboje uporablja enoten termin: osnove) za njihov izračun. 

Pogoji za starostno pokojnino

Pogoji za pridobitev te pokojnine se še vedno razlikujejo glede na spol zavarovanca in obsegajo sočasno izpolnjevanje določene starosti in pokojninske oziroma zavarovalne dobe. Za ženske so v letu 2015 na voljo naslednje možnosti:

  • starost 58 let in 8 mesecev ter 39 let pokojninske dobe brez dokupa ali
  • starost 62 let in 6 mesecev ter najmanj 20 let pokojninske dobe ali
  • starost 64 let in 6 mesecev ter najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Za moške pa v tem letu veljajo naslednje možnosti:

  • starost 59 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali
  • starost 64 let in 6 mesecev ter najmanj 20 let pokojninske dobe ali
  • starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Pokojninska doba obsega obdobja, prebita v obveznem zavarovanju (zavarovalno dobo), in druga obdobja, za katera so predpisi določali, da se upoštevajo kot pokojninska doba. Pokojninska doba brez dokupa, ki je novost v primerjavi s prejšnjo zakonsko ureditvijo in pogoj za pridobitev starostne pokojnine pri najnižji možni starosti, pa obsega le obdobja obvezne vključitve v obvezno zavarovanje in obdobja opravljanja kmetijske dejavnosti brez dokupa pokojninske dobe.

Starostna pokojnina pri nižji starosti

Starostno pokojnino je ob izpolnjevanju v zakonu določenih pogojev mogoče pridobiti tudi pri nižji starosti. Sicer se predpisana starost (vendar pa ne v vseh primerih!) lahko zniža zaradi:

  • skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, ki ima državljanstvo Republike Slovenije, če ni z mednarodnim sporazumom drugače določeno (znižanje predpisane starosti je odvisno od števila otrok in znaša 6 mesecev za enega otroka, 16 mesecev za dva, 26 mesecev za tri, 36 mesecev za štiri in 48  mesecev za pet ali več otrok),
  • služenja obveznega vojaškega roka (na tej podlagi se predpisana starost lahko zniža za dve tretjini dejanskega trajanja služenja) in
  • vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti (v tem primeru pa se lahko predpisana starost zniža za ves čas trajanja takega zavarovanja).

Zahtevane starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa je mogoče znižati tudi zaradi obstoja t. i. beneficirane zavarovalne dobe. To je bilo mogoče pridobiti z delom na delovnih mestih, na katerih se je zavarovancem štela prebita zavarovalna doba s povečanim trajanjem, oziroma na podlagi osebnih okoliščin, zaradi katerih so bili zavarovanci, pri katerih so te obstajale, do konca leta 1999 upravičeni do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, od leta 2000 naprej pa do prištete dobe.

Katere starosti in za koliko se lahko znižajo

Zaradi skrbi za otroke lahko uveljavlja znižanje predpisane starosti praviloma ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila iz naslova starševstva. Znižanja starosti na tej podlagi ni mogoče uveljavljati pri vseh možnih starostih, ki jih zakon določa za pridobitev te pokojnine! Njeno uveljavljanje je odvisno od tega, ali zavarovanka ali zavarovanec razpolaga z zadostno količino dopolnjene pokojninske dobe brez dokupa! Ženska tako potrebuje 38 ali 39 let, moški pa 38 ali 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Več o spremembah lahko preberete v januarski Vzajemnosti.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media