Spodbudne napovedi in njihov vpliv na pokojnine

6. januar 2015

Iz Jesenske napovedi gospodarskih gibanj 2014, ki jo je pripravil Urad za makroekonomska gibanja, vlada pa se je z njo seznanila na seji 25. septembra 2014, med drugim izhaja, da bo povprečna bruto plača na zaposleno osebo v letu 2014 porasla za 1,3 odstotkov. Spodbudna ocena temelji na krepitvi rasti plač predvsem v zasebnem sektorju, po dveh let padanja pa tudi v javnem sektorju. Ugodna bodo tudi gibanja inflacije. V povprečju naj bi znašala le 0,3 odstotkov.

Navedena gibanja imajo neposreden vpliv na življenjski standard prebivalstva. Pri prejemnikih pokojnin pa bodo žal manj občutena kot pozitivna. Morebitni dejanski porast povprečne bruto plače se, zato, ker se pokojnine po določbah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2014 in 2015, ne glede na določbe sistemskega zakona, do konca leta 2015 ne usklajujejo, ne bo odrazil tudi v ugodnejši višini že uveljavljenih pokojnin. Nizka inflacija bo sicer vplivala na nižje zmanjšanje njihove realne vrednosti, ne gre pa prezreti dejstva, da bo to znižanje že peto leto zapored in da se je zavoljo tega gmotni položaj upokojencev znova poslabšal!

Predvideni porast bruto plače v letu (preračunane v neto vrednost ob upoštevanju povprečne stopnje davkov in prispevkov) bo deloma vplival na raven v letu 2015 uveljavljenih pokojninah. Upoštevan bo namreč v valorizacijskih količnikih za izračun pokojninskih osnov, od katerih bodo te pokojnine odmerjene. Ti se namreč po zakonu izračunavajo tako, da se preračunajo na raven povprečne plače, izplačane na zaposleno osebo za koledarsko leto pred letom, v katerem veljajo. Valorizacijski količniki, veljavni v letu 2015, bodo torej izračunani na raven povprečne plače na zaposleno osebo, izplačane za leto 2014. Če bo ta dejansko višja od povprečne plače, izplačane za leto 2013, kar izhaja iz ocen in tudi razpoložljivih statističnih podatkov o njenih do sedaj znanih gibanjih (za deset mesecev v letu 2014), bodo novi valorizacijski količniki ugodnejši od v letu 2014 veljavnih. To pomeni v večini primerov ugodnejše višine pokojninskih osnov in s tem tudi pokojnin, uveljavljenih v letu 2015. Uporabo novih valorizacijskih količnikov pogojuje prenehanje obveznega zavarovanja 31. 12. 2014 ali pozneje v letu 2015.

Kljub morebitni ugodnejši višini valorizacijskih količnikov, veljavnih v letu 2015, pa v verjetno manjšem številu primerov izračunane pokojninske osnove vseeno ne bodo višje kot bi bile, če bi bile izračunane z valorizacijskimi količniki, veljavnimi v letu 2014. Učinke ugodnejše višine valorizacijskih količnikov bo namreč lahko izničilo podaljšanje obdobja, iz katerega se upoštevajo povprečne mesečne osnove (plače in zavarovalne osnove) za njihov izračun od 20 na 21 let.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media