Novosti na področju ureditve statusa v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju

16. januar 2015

 Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije so sporočili nekatere podrobnosti glede novosti na področju ureditve statusa v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Z 31. decembrom 2014 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki med drugim ureja tudi dolžnost ureditve statusa v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Uskladitev statusa do 31. januarja 2015

1. Uživalci pokojnin, ki so 31. 12. 2012 opravljali samostojno pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost ter to dejavnost opravljajo še naprej, pri tem pa ne gre za upokojence, ki so ob upokojitvi izpolnjevali pogoje, pod katerimi zavarovanje iz naslova te dejavnosti ni bilo obvezno oziroma so uveljavili tako imenovani izvzem iz zavarovanja po 18. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1), ki je veljal do 31. 12. 2012.

Te osebe lahko uskladijo svoj status najkasneje do 31. januarja 2015 na naslednja načina:

• S prenehanjem opravljanja pridobitne oziroma druge dovoljene dejavnosti in izbrisom iz Poslovnega registra Slovenije najkasneje do 31. 1. 2015.

• Z vložitvijo prijave v obvezno zavarovanje za najmanj 20 ur tedensko. V tem primeru se jim bo izplačevala pokojnina v sorazmernem delu.

2. Uživalci pokojnin, ki so bili na dan 31. 12. 2012 vpisani v Poslovni register Slovenije kot družbeniki (lastniki) osebnih družb ali kapitalskih družb oziroma zavodov, ki so hkrati poslovodne osebe (direktorji) in imajo ta status v navedenih družbah oziroma zavodih še nadalje, pri tem pa ne gre za tiste uživalce pokojnin, ki so uveljavili pravico do pokojnine pred 1. 1. 2000 in obdržali lastništvo družb oziroma zavodov, v kateri so hkrati poslovodna oseba.

 Te osebe lahko uskladijo svoj status najkasneje do 31. 1. 2015 na naslednja načina:

•  Z izbrisom položaja družbenika ali poslovodne osebe (direktorja) v gospodarski družbi oziroma zavodu najkasneje do 31. 1. 2015, s katerim v Poslovnem registru Slovenije ostane vpisan le kot družbenik osebne ali kapitalske družbe oziroma ustanovitelj zavoda ali pa le kot poslovodna oseba (direktor) družbe oziroma zavoda.

•  Z vložitvijo prijave v obvezno zavarovanje za najmanj 20 ur tedensko. V tem primeru se jim bo izplačevala pokojnina v sorazmernem delu.

Če navedene osebe svojega statusa ne bodo uskladile, jim bo zavod po uradni dolžnosti ugotovil lastnost zavarovanca od 1. februarja 2015 dalje, s tem dnem pa tudi ustavil izplačevanje pokojnine!

Uskladitev statusa do 31. decembra 2015

Opozoriti je potrebno še na podaljšanje roka do 31. decembra 2015, za uskladitev statusa za osebe iz 406. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2, veljaven od 1. 1. 2013 dalje). To so:

  • osebe, ki so bile dne 31. 12. 2012 na šolanju in so na dan 31. 12. 2012 opravljale samostojno dejavnost;
  • osebe, za katere zavarovanje ni bilo obvezno po 1. odstavku 18. člena ZPIZ-1;
  • upokojenci, ki so uveljavili izvzem iz zavarovanja po 18. členu ZPIZ-1 in so opravljali samostojno dejavnost, hkrati pa prejemali pokojnino – to so tisti upokojenci, ki so imeli po upokojitvi zaposlenega vsaj enega delavca oziroma so do uveljavitve pravice do pokojnine opravljali isto dejavnost v enakem obsegu, vendar so bili zavarovani na podlagi delovnega razmerja;
  • upokojenci, ki so uveljavili pravico do pokojnine pred 1. 1. 2000 in pri tem obdržali lastništvo družb, v katerih so hkrati poslovodna oseba.

 Za dodatne informacije se stranke lahko obrnejo na najbližjo območno enoto zavoda.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media