Raje FB kot tablete

19. januar 2015

Globalna scena, gledana iz perspektive tretje generacije, ni rožnata. Na svetu je vse preveč območij, v katerih so starejši osamljeni, lačni, brez pravic, podvrženi nasilju, to je najbolj ranljiva skupina prebivalstva v večini držav na svetu. Vsak četrti starejši človek je brez dohodkov, pokojnine ali imetja.

Pri nas imamo v primerjavi z naštetim še vedno relativno blaginjo. In če bi na spletu poiskali statistiko organizacij ZN o stanju starejših, bi videli, da je globalni pogled na starejše res drugačen. Mnogi mislijo, da internetna znanja niso za starejše. V severni Italiji kaže statistika, da se obisk starejših samo na Facebooku poveča vsako leto med 50 in 80 odstotki. Očitno se pogosteje srečujejo prav na tem spletnem omrežju. Tu si izmenjujejo recepte za kuhanje, navodila za nalaganje in uporabo internetnih programov, delijo si celo nasvete pri računalniških zagatah in si pošiljajo spletne povezave, na katerih najdejo odgovore na različna zdravstvena vprašanja.

Geriatrična stroka v severni Italiji in številni zavodi, ki se ukvarjajo s problematiko starejših so opazili, da se je pri tistih starejših, ki so povezani prek socialnih omrežij, zmanjšala poraba tablet pomirjeval in antidepresivov, zaznali so tudi upadanje depresije in drugih simptomov, ki starejše vodijo do klinik za psihiatrično pomoč.

Na Facebooku se vedno najde dovolj šal, smeh pa je tisti, ki ohranja možgane žive. Če torej hočete dobro babici ali dedku, kupite jim prenosnik, naučite jih osnov in njihova življenjska energija se bo podvojila, svetujejo otrokom starejših v severni Italiji. Pri nas je veliko brezplačnih tečajev, na katerih se starejši naučijo uporabljati osnovne računalniške programe kot je elektronska pošta, Skype, in socialna omrežja.

Vir: http://www.terzaeta.com/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media