Upokojenci, približuje se rok za uskladitev statusa

29. januar 2015

Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije sporočajo, da se približuje rok za uskladitev statusa za nekatere kategorije upokojencev.

Do konca meseca morajo uskladiti svoj status upokojenci, ki so na dan 31. 12. 2012 opravljali samostojno pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost in to dejavnost opravljajo še vedno, ob upokojitvi pa niso izpolnjevali pogojev, pod katerimi zavarovanje ni obvezno (18. člen ZPIZ-1) in upokojenci, ki so bili na dan 31. 12. 2012 vpisani v Poslovni register Slovenije kot lastniki osebnih ali kapitalskih družb oziroma zavodov in so bili hkrati tudi direktorji teh družb, oba statusa pa imajo še dalje. Izjeme so v tem primeru upokojenci, ki so pravico do pokojnine uveljavili pred 1. 1. 2000 in pri tem obdržali tako status lastnika kot tudi direktorja družbe.

Navedeni upokojenci morajo svoj status urediti najkasneje do 31. 1. 2015, kar lahko storijo tako, da: prenehajo opravljati dejavnost in do konca januarja 2015 poskrbijo za izbris iz Poslovnega registra Slovenije ali poskrbijo za izbris ene izmed funkcij iz Poslovnega registra Slovenije in ostanejo samo lastniki ali samo direktorji družb ali dejavnost opravljajo še nadalje in vložijo prijavo v obvezno zavarovanje za najmanj 20 ur tedensko, pokojnina pa se jim prične izplačevati v sorazmernem delu.

Do 31. decembra 2015 pa morajo v skladu z novelo svoj status med drugimi uskladiti tudi upokojenci, ki so uveljavili izvzem iz zavarovanja po 18. členu ZPIZ-1, in upokojenci, ki so pravico do pokojnine uveljavili pred 1. 1. 2000 in pri tem obdržali tako status lastnika kot tudi direktorja družbe.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na najbližjo območno enoto zavoda. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media