Pismo predsedniku vlade glede zavrnitve uskladitve pokojnin

27. februar 2015

Pred začetkom včerajšnje seje Sveta so pred vhodom v stavbo ZPIZ zahtevo po uskladitvi pokojnin izrazili tudi predstavniki sindikatov.

Včeraj je Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje sprejel sklep, v katerem vladi predlaga, da se v letošnjem letu opravi izredna uskladitev pokojnin in k temu poda soglasje, kot to zahteva zakon. Še preden je predsednik vlade dr. Miro Cerar sprejeto odločitev prejel, jo je na vprašanje novinarjev ostro zavrnil. Na to izjavo se je z javnim pismom odzval predsednik Sveta ZPIZ Milan Utroša. Njegovo pismo objavljamo v celoti:

"Spoštovani! 

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: Svet) je na seji dne 26.2.2015 sprejel sklep v katerem predlaga, da se v letu 2015 na podlagi 8. odstavka 430. člena ZPIZ-2 opravi izredna uskladitev pokojnin. Svet je Vladi RS predlagal, da k izredni uskladitvi pokojnin poda soglasje, ker to zahteva zakon. O sprejeti odločitvi Sveta ste bili seznanjeni preko medijev. Še preden vam je bila sprejeta odločitev vročena, ste se nanjo odzvali z naslednjimi besedami: »Ocenjujem, da je takšen predlog nekorekten, jaz tudi mislim, da je neodgovoren do države in državljanov, ignorantski celo…«

Spoštovani, kot predsednik Sveta vas želim obvestiti, da sem nad vašo izjavo osupel in obenem zaskrbljen, saj ste si z njo dovolili diskreditirati vsebinsko odločitev organa, katerega zakonska pristojnost in dolžnost je odločati o tem vprašanju. Pričakoval bi, da boste kot predsednik vlade in kot ustavni pravnik spoštovali pravico zakonitega organa, da na podlagi poglobljene razprave in temeljite ocene stanja sprejme odločitev, ki mu jo nalaga zakon. Čeprav je odločitev Sveta le predlog, ste si popolnoma neargumentirano dovolili diskreditirati njeno vsebino in jo politi z gnojnico. Seveda imate gospod dr. Cerar vso pravico do mnenja, ki je drugačno od sprejete odločitve Sveta. Tudi do ignorance dejstva, da pokojnine slovenskih upokojencev že pet let zapored realno padajo. Nimate pa po mojem osebnem mnenju pravice na ta način presojati odločitve Sveta, ki šteje 26 članov, od katerih je sedem predstavnikov sindikatov in le trije predstavniki upokojencev. Vi lahko ignorirate tudi zavezo upokojencem, ki ste jo, skupaj z vašimi koalicijskimi partnerji, glede usklajevanja pokojnin dali in podpisali v koalicijski pogodbi. Očitno so vam obljube tujcem pomembnejše od tistih, ki ste jih dali državljanom Slovenije. Vašo izjavo ocenjujem kot nekorektno tudi do preko 600 tisoč upokojencev, še posebej tiste večine, ki prejema pokojnine nižje od povprečja.

Spoštovani gospod predsednik, po podatkih Raziskovanja o dohodkih in življenjskih pogojih (SILC) za leto 2013, je v Sloveniji že takrat pod pragom tveganja revščine živelo okrog 291.000 oseb. Med njimi je veliko, upam si trditi da večji del, upokojencev. Vaš odziv na sklep Sveta zagotovo ne bo prispeval k zmanjšanju tega števila."


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media