Inovacija iz Lacija - sostanovalstvo

23. marec 2015

Lacij, deveta izmed dvajsetih regij v Italiji, kjer med Toskano, Umbrijo in Abruci živi 5,5 milijona Italijanov – pokrajina, v kateri je tudi Rim - , je dobila od evropske unije 7 milijonov evrov za inovativne programe, s katerimi rešujejo socialne stiske povezane z integracijo številnih afriških priseljencev pa tudi za stiske starejših, ki jih je v tej pokrajini vse več, za matere z otroki, ki so ostale brez službe in se borijo za preživetje.

Vsak projekt, ki ga odobrijo v upravi Lacija, dobi za izvedbo 50 tisoč evrov. Med odobrenimi projekti so socialno poljedelstvo, učenje in delo pri ostarelih  obrtnikih,  novi modeli brezplačne pomoči, socialna ulica ali  ponujanje prebivališča, projekt sostanovalstva in pomoči med družinami, solidarnostno sostanovalstvo,  mestno oživljanje propadajočih stanovanj, razvoj informacijskih centrov pomoči in podobno. Med  inovacijami, ki zbujajo pozornost, je poskusni projekt sostanovalstva med  ostarelimi in osamljenimi mestnimi prebivalci in posamezniki ali mladimi družinami z otroki priseljencev, največkrat so to begunci iz afriških držav.

Nov način sostanovalstva je skrbno načrtovan.  Začenja se s srečanji kandidatov, ki bi na eni strani potrebovali pomoč na domu in tudi družbo, na drugi pa priseljencev, ki se vsak dan spopadajo z vprašanji, kje bodo spali in kako bodo šolali otroke… Pogosto so ta srečanja številna, dokler se ne najdejo kompatibilni pari, ki pristanejo na skupno življenje. Pogodba, ki jo podpišejo, je obvezujoča tako za domačina kot za priseljenca in za začetek ne zahteva od nikogar kaj velikega. Pomoč pri nakupovanju, vzdrževanja čistoče v dodeljenem prostoru za novega sostanovalca, obzirnost in spoštovanje se razumeta sama po sebi. Pogodbo lahko obe stranki razdreta samo pred socialno službo, ki z mediacijo sproti uravnava nesporazume in morebitne spore.

Od več kot 50 doslej sklenjenih sostanovalskih pogodb, je le nekaj posameznih primerov odpovedalo sodelovanje zaradi nekompatibilnosti.

(povzeto po notizie.tiscali.it)

Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media