Ugovor zoper odločbo pošljite čim prej

20. april 2015

V prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2014, ki so jih zavezanci za dohodnino prejeli v začetku aprila, je bilo 4.276 upokojencev, ki jim je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) lani izplačal tudi 80 odstotkov razlike pokojnine po zakonu o odpravi posledic t.i. ZUJF-a. Izplačana razlika pri izračunu dohodnine predstavlja znesek, ki se povpreči, kar je zavod pri mesečnem obračunu in izplačilu te razlike izvedel, vendar pri posredovanju podatkov o izplačilih na FURS tega ni posebej označil. Zaradi tega so izračuni dohodnine pri uživalcih teh pokojnin nepravilni.

Zavod je v petek, 17. aprila, vsem upokojencem, ki so prejeli napačen informativni izračuni dohodnine, na dom poslal obvestila s predizpolnjenim ugovorom zoper informativni izračun dohodnine, v katerem so vpisani pravilni podatki o znesku dohodka, ki ga je zavod izplačal in se povpreči. Pošti je priložena tudi kuverta z že napisanim naslovom in plačano poštnino.

Z današnje novinarske konference, kjer se je generalni direktor ZPIZ Marijan Papež vsem prizadetim opravičil za neljubo napako.

Upokojenci naj ugovor natančno pregledajo in v primeru uveljavljanja morebitnih drugih olajšav te navedejo, nato pa naj ga podpišejo in čim prej (najpozneje do 30. tega meseca) pošljejo pristojnemu finančnemu uradu (naslov je že naveden na kuverti). Če bodo ugovor pošiljali tik pred iztekom roka, upokojencem svetujejo, da ga pošljejo priporočeno in si s tem zagotovijo pravočasno oddajo.

Na podlagi prejetega ugovora bo FURS uživalcem pokojnin na novo odmeril dohodnino. Ugovor pa zadrži izvršitev do izdaje odločbe, kar pomeni, da zavezanci niso dolžni poravnati obveznosti po prejetem informativnem izračunu dohodnine z dne 31. marca 2015.

Tistim upokojencem, ki so ugovor že vložili, ni potrebno pošiljati prejetega predizpolnjenega ugovora. FURS jim bo prav tako izdal novo odmero odločbo za leto 2014 z upoštevanjem pravilnih podatkov.

Besedilo in fotografiji: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media