Bralci Vzajemnosti na izletu v Bosni

28. april 2015

 Minuli vikend je Turistična agencija Palma peljala avtobus bralcev Vzajemnosti na izlet v Bosno. Po Nacionalnem parku Una, kjer turiste navdušuje neokrnjena narava in prečudovite brzice ter mogočni slapovi reke Une, nas je popeljal lokalni vodič Anel.

Cesta do teh lepot pri Kulen Vakufu je bila bolj slaba, je pa bil toliko lepši pogled na čudovite mojstrovine narave. Ogledali smo si še brzice in slapove pri Martin Brodu, ki ga radi obiskujejo tudi ribiči, potem pa smo se v poznih popoldanskih urah pripeljali še v Drvar in si ogledali Titovo pečino. Čeprav smo bili že precej utrujeni, se je velika večina podala po ozki, kamniti in strmi stezi do barake, kjer se je maja 1944 pred Nemci umaknil Tito z vrhovnim štabom. Na poti proti Bihaću, kjer smo prespali, smo se ustavili v eni od etno vasi, kjer so nam za večerjo pripravili pravo bosansko pojedino. Naslednji dan smo si z vodičem Anelom ogledali Bihać, predstavil nam je glavne znamenitosti mesta, obiskali pa smo tudi džamijo. Predvsem nas je zanimalo, kako so preživeli zadnjo vojno in kako živijo danes. Anel nam je povedal, da Bosno rešujejo Bosanci, ki so na delu v tujini, tudi v Sloveniji. Se pa je po zadnji vojni spremenila tudi Bosna, vse manj je solidarnosti med ljudmi, ki jim je v najtežjih trenutkih pomagala preživeti.

Na poti domov smo se na Hrvaškem ustavili še v Rastokah, ki jih nekateri imenujejo tudi Male Plitvice in za konec še v Zagrebu. Znamenitosti glavnega hrvaškega mesta nam je slikovito predstavila v Zagrebu živeča slovenska vodička Marjeta. Prijetno utrujeni in polni novih vtisov smo se v večernih urah vrnili domov in čeprav napovedi niso bile dobre, smo ves čas imeli tudi lepo vreme.

Del lepot, ki smo jih videli na tokratnem izletu, si lahko pogledate v foto galeriji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media