Jubilejni koncert Veteranske sekcije Mengeške godbe

18. maj 2015

V letošnjem letu Veteranska sekcija Mengeške godbe praznuje 15.-letnico delovanja in je najstarejša veteranska godba v Sloveniji. V jubilejnem letu bodo v petek, 29. maja, ob 19. uri v Kulturnem domu Mengeš priredili slavnostni koncert in z njim obeležili 15.-letnico delovanja. Pripravljajo zanimiv glasbeni program in na druženje vabijo vse, ki radi prisluhnejo prijetnim melodijam pihalnih godb.

Ideja za nastanek sekcije starejših članov in ločitev od matične godbe se je porodila v februarju leta 2000 na znani narodno-zabavni prireditvi Pod mengeško marelo v Mengšu. Od ideje so godbeniki hitro prešli k dejanjem in v oktobru 2000 ustanovili Veteransko sekcijo Mengeške godbe, ki je štela 29 članov. Sprejeli so tudi nekaj pravil. Člani sekcije morajo biti stari 50 let ali več in so ali še aktivno igrajo v Mengeški godbi, za dopolnitev sekcije pa se lahko po potrebi sprejme tudi druge člane. Člani morajo seveda tudi redno sodelovati na vajah in nastopih, glavni namen pa je medsebojno druženje ter igranje ob različnih priložnostih.

Vodja sekcije je bil celo desetletje Lojze Pišek, eden od predlagateljev ustanovitve, nato pa ga je nasledil Vido Vrhovnik, ki to funkcijo opravlja še danes. Za priprave programov in vodenje je vse do začetka lanskega leta skrbel dirigent Vinko Sitar. Zaradi zdravstvenih razlogov ga nadomešča gospod Janez Per. Trenutno skupaj muzicira 25 godbenikov, med njimi ena godbenica. Predvsem zaradi bolezni je lansko leto število godbenikov nekoliko upadlo, a se je k sreči v jubilejnem letu zanimanje za igranje povečalo, tako da se tudi za prihodnost godbe ni bati. Vsak ponedeljek se družijo na vajah, predvsem pa veliko nastopajo. Na nastopih jim včasih na pomoč priskoči tudi kakšen mlajši godbenik, tako kot tudi oni še vedno radi aktivno sodelujejo z Mengeško godbo.

Pogosto nastopajo na proslavah, praznovanjih, sejemskih prireditvah, mašah ter zabavajo najmlajše v vrtcih in malo starejše v domovih za upokojence. Ponosni so na sodelovanje v TV oddajah: Raketa pod kozolcem, Na zdravje, V dobri družbi ter na Alpskem večeru. V lanskem letu so ustvarjalci televizijske oddaje Servus-Srečno-Chao, ki jo mesečno predvajajo na avstrijskem ORF-u,  posneli prispevek o njihovem delovanju. Izdali so tudi CD in DVD s posnetki samostojnega koncerta ob desetletnici delovanja. Vsako leto se udeležijo tudi srečanja oz. Festivala veteranskih godb, ki ga izmenjaje prirejajo veteranske godbe po vsej Sloveniji. Letos bo v septembru srečanje v Mengšu. 

 Maja Keržič 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media