Do strategije za obvladovanje demence še dolga pot 

30. november 2015

V okviru Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) že več let deluje program RESje, ki pomaga izboljševati življenje oseb z demenco in njihovih svojcev oziroma tistih, ki skrbijo zanje. Osveščajo javnost o njihovih potrebah, svetujejo, kako skrbeti zanje v domačem okolju, pomagajo ustanavljati skupine svojcev za samopomoč, pripravljajo delavnice z vajami za ohranjanje spomina v starosti ipd.

Vključujejo se tudi v pripravo zakonov in drugih predpisov, ki so pomembna za uveljavljanje pravic oseb z demenco. Na današnji novinarski konferenci so predstavili stališča in predloge k Strategiji obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2020. Predlog  strategije je v javni razpravi do 9. decembra letos.

Po mnenju ZDUS bi bila priprava strategije smiselna, če bi že imeli nacionalni načrt, poleg tega pa je v njej opredeljeno petletno obdobje veliko prekratko, da bi zagotovila učinkovite rešitve. V besedilu je veliko pomanjkljivosti ali nejasnosti. Med drugim manjkajo nosilci posameznih nalog, viri financiranja so nejasni, premalo so upoštevane obstoječe oblike organiziranosti na področju demence (nevladne organizacije, prostovoljci, dnevni centri ipd.) pa tudi tiste, ki bi lahko prevzele naloge s tega področja (npr. Inštitut za javno zdravje). Nedorečena je vloga centrov za socialno delo, nevladne organizacije in prostovoljci niso obravnavani kot enakovredni partnerji.

V predlogu je nejasno opredeljeno področje zagovorništva, skoraj nič ni napisano o zaščiti človekovih pravic, preprečevanju nasilja, odpravljanju vzrokov za zlorabo, nadzoru nad skrbjo, nego in varovanjem oseb z demenco. Premalo je opredeljena skrb za kakovostno življenje oseb z demenco v domovih starejših občanov in zunaj njih, ni predlogov za uskladitev zakonodaje (o duševnem zdravju, o dolgotrajni oskrbi …), področje ozaveščanja, destigmatizacije in pomena zgodnjega odkrivanja demence je skoraj povsem izpuščeno …

ZDUS zaradi številnih pomanjkljivosti ocenjuje, da dokument ni ustrezno pripravljen, zato bi ga morali vrniti v fazo osnutka; predlagajo tudi podaljšanje javne razprave, v kateri pa morajo imeti možnost dajanja pripomb tudi tisti, ki nimajo dostopa do interneta niti računalniškega znanja (svojci, ljudje z demenco, starejši). Za nadaljnjo pripravo strategije ali nacionalnega načrta predlagajo dopolnitev delovne skupine, ki jo bodo sestavljali člani iz različnih sektorjev in ne bo usmerjena prvenstveno v medicinsko področje. Predvsem pa bi po mnenju ZDUS moralo Ministrstvo za zdravje RS, ki je pripravilo predlog, bolj upoštevati preizkušeno tujo prakso in dane možnosti pri nas.

 A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media