ZDUS ne podpira privatizacije zdravstva

15. december 2015

 Aktivnosti Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za leto 2016 izhajajo iz treh osnovnih in trajno opredeljenih skupin nalog  največje nevladne organizacije v Sloveniji: zaščita človekovih pravic starejših, skrb za aktivno, zdravo in varno staranje članstva ter medsebojna pomoč in prostovoljstvo starejših. Med ključnimi cilji so zagotavljanje dostojnih pokojnin in drugih prejemkov upokojencev ter spremljanje zakonodaje, ki posega v življenje in delo starejših, so poudarili člani ZDUS na današnjem zboru v Izoli.  

Strinjali so se, da upravni odbor na predsednika vlade in v državni zbor pošlje odprto pismo, v katerem naj izrazi ostro nasprotovanje odločitvi, da tudi v letu 2016 kljub izpolnjenim pogojem ne bo uskladitve pokojnin. Obenem so izrazili vso podporo ministrici za zdravje in poudarili, da ne podpirajo privatizacije zdravstva. Sklenili so tudi, da bo ZDUS podpisal manifest o gradnji drugega tira Koper – Divača.

»Na področju zaščite človekovih zakonsko in drugače zakonsko določenih pravic starejših, si bomo še naprej prizadevali za redno usklajevanje pokojnin, zagotavljanje letnega dodatka za vse upokojence, vrnitvi pravice do pogrebnine za vse državljane, vrnitvi pravice do seniorske olajšave pri dohodnini ter redno usklajevanje drugih socialnih prejemkov starejših. Posebno pozornost bomo posvečali sprejemu Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva do leta 2025 in reformi zdravstvenega sistema. Posebej pozorno bomo spremljali dokončno oblikovanje in sprejetje Zakona o dolgotrajni oskrbi in osebni asistenci, vključno s finančnim vidikom podpore načrtovanih aktivnosti. Še naprej bomo sodelovali pri pripravi Nacionalnega stanovanjskega programa, posebej dela, ki se tiče bivanja in stanovanjske problematike starejših,« je poudaril podpredsednik ZDUS Janez Sušni.

Člani so izrazili nezadovoljstvo, ker kljub zavezam politike še ni ustanovljen Neodvisni avtonomni rezervni demografski sklad in se zavezali, da bodo iskali nove vire za tekoče polnjenje sklada. Ob dejstvu, da so upokojenci lastniki velikega števila nepremičnin, nastajajoči  Zakon o davku na nepremične ne sme biti naravnan tako, da bo predstavljal dodatno breme upokojencem, predvsem tistim z najnižjimi prejemki. Pričakujejo, da bo končno ustanovljen Urad za starejše, ki naj bi med drugim tudi zagotavljal sredstva za projekte samopomočnih asociacij starejših. ZDUS s projektom Starejši za starejše odvzema državi veliko breme, saj skoraj 4000 prostovoljcev dnevno obiskuje na deset tisoče starejših, ohranja njihovo socialno vključenost, zdravje in vitalnost, sodeluje z institucijami in drugimi humanitarnimi organizacijami. Za te namene žal država namenja premalo denarja, tako kot nasploh za zdravo, aktivno in varno staranje.

V Zvezi društev upokojencev bodo pripravili tudi nove, bolj vabljive programe za mlajše upokojence, ki se vse manj vključujejo v društva. Posebno pozornost bodo v sodelovanju z mediji namenili seznanjanju javnosti o pomenu združevanja v nevladne, neprofitne organizacije civilne družbe

Nevenka Dobljekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media