Pismo upokojencev predsedniku vlade

17. december 2015

Zveza društev upokojencev Slovenije je predsedniku vlade Miru Cerarju poslala odprto pismo, v katerem ga obvešča o težavah, ki tarejo upokojence ter terja takojšnje in ustrezno ukrepanje vlade. Pismo v celoti objavljamo.

 Spoštovani ,

Najvišji organ upravljanja Zveze društev upokojencev Slovenije je na seji 15. decembra 2015 v imenu 220.000 članov zahteval, da Vas seznanimo s ključnimi problemi, ki tarejo upokojence in druge starejše v naši državi.

Gmotni položaj upokojencev se nenehno poslabšuje, še zlasti od leta 2010, ker se je realna vrednost pokojnin znižala za okoli 10 %. To je posledica neizvajanja sistemske zakonodaje, saj politika vsako leto sprejema izredne ukrepe za stabilizacijo javnih financ. Rezultat take politike je slabšanje razmerja med povprečno plačo in povprečno pokojnino. Iz zadnjih dosegljivih statističnih podatkov je razvidno, da je razmerje leta 2005 znašalo 69,1 %, leta 2014 pa samo 61,0 %. Če upoštevamo vse pokojnine skupaj, je razmerje leta 2005 znašalo 62,7 % , leta 2014 pa je padlo na 56,1 %.

Upokojenci smo bili prepričani, da bodo v pravni državi RS v letu 2015 dočakali izredno uskladitev pokojnin. Svet ZPIZ-a je februarja 2015, ko je ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za izredno uskladitev, sprejel sklep, da se le-ta tudi izvede. V skladu z zakonom je vladi predlagal, naj da soglasje k  uskladitvi, sicer je ni mogoče izvesti. Odgovor smo upokojenci prejeli šele jeseni, ko je vlada sporočila, da soglasja ne daje, ker to onemogočajo javno finančne razmere.

Upokojenci opozarjamo, da je pravica do pokojnine ustavno zaščitena pravica, zato naj odgovorni organi spoštujejo pravno državo. Sklenili smo, da bomo svoje nestrinjanje s tako politiko neusklajevanja pokojnin izrazili z dejanji, ki jih omogočata ustava RS in veljavna zakonodaja.

Upokojenci se zavedamo, da je letni dodatek pravica iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, vendar ta pravica ne rešuje problematike gmotnega položaja upokojencev. Menimo, da ni utemeljenih razlogov, da se v zadnjem obdobju ta pravica priznava le določenim kategorijam upokojencev. 

Za našo prihodnost je zelo pomembna dolgoročna finančna stabilnost pokojninske blagajne, kar je bil cilj dveh pokojninskih reform, zato smo ogorčeni, ker še ni sprejet zakon o demografskem rezervnem skladu, ki bi moral biti skladno z ZPIZ-2 sprejet do konca leta 2014. Sprašujemo se, ali v naši državi res ni sposobnih strokovnjakov in politikov, ki bi pojasnili, katere nove finančne vire bi lahko zagotovili za financiranje sklada. Terjamo takojšnje oblikovanje zakona, strokovni in širši javnosti pa naj se omogoči dovolj časa za premislek o sprejemljivosti predlaganih rešitev.

Za nas upokojence je zelo pomembna tudi zdravstvena in socialna problematika. Zato podpiramo usmeritve ministrstva za zdravje, zapisane v Resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva  do leta 2025, ki so temelji za nadaljnji razvoj solidarnega, pravičnega in dostopnega javnega zdravstvenega sistema za vse ljudi ter novo zdravstveno zakonodajo. Skrbi pa nas dolgotrajna priprava Zakona o dolgotrajni oskrbi in osebni asistenci, ki je nova veja socialne varnosti in  zahteva medsektorski pristop pri financiranju in izvajanju te oskrbe.
Opozarjamo, da se problemi, ki nastajajo s podaljševanjem življenjske dobe, naglo povečujejo in zahtevajo takojšnjo in ustrezno kratko in dolgoročno ukrepanje vseh vladnih sektorjev. Vaša podpora pri reševanju vseh navedenih problemov je ključna.

Janez  Sušnik, podpredsednik ZDUS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media