Sindikat upokojencev zahteva takojšnjo izredno uskladitev pokojnin

12. april 2016

Sindikat upokojencev Slovenije je poslal protestno pismo, v katerem se odziva na komentarje glede usklajevanja pokojnin. "V organih Sindikata upokojencev Slovenije – ZSSS smo že v januarju 2016 sprejeli zahtevo po izredni uskladitvi pokojnin, kakor tudi zahtevo po redni uskladitvi, oboje v letošnjem letu. V ZZZS smo tudi enotno zahtevali, da je potrebno najnižjo pokojninsko osnovo povečati ter povečati tudi najnižje pokojnine, za dostojno življenje bi morale znašati 600 evrov.

Naše zahteve so naletele na zelo različne odmeve, pristojni za vodenje državnih financ smatrajo, da za to ni denarja. S tem se seveda nikakor ne strinjamo, saj v zadnjih dneh vidimo, kje vse se nahaja denar davkoplačevalcev, ki so ga skrili »spretni« poslovneži, da jim ni potrebno plačevati davkov, da so skrili neupravičeno pridobljeno premoženje.

To kar smo slišali v Tarči TV SLO 31. marca 2016 pa presega vse meje. Dr. Alenka Žnidaršič Krajnc je namreč v oddaji izjavila, naj upokojenci kar sami s svojo solidarnostjo rešimo zahtevo po najnižji pokojnini 600 evrov; in sicer tako, da si izravnamo pokojnine. Tisti, ki imajo višje pokojnine, naj odstopijo del teh prejemnikom nižjih pokojnin. Dejala je tudi, da nas je potrebno prenehati ovijati v vato in da moramo »stopiti« na realna tla. NEZASLIŠANO!

Torej dr. Alenka Žnidaršič Krajnc direktno predlaga razgraditev prvega pokojninskega stebra, razgraditev obveznega pokojninskega zavarovanja. Kdo bo pa še plačeval, če bo, ne glede na svoj vložek, prejemal le neko povprečno pokojnino, ob tem, da so najvišje pokojnine že tako limitirane? Seveda je lahko komu takšna ideja všečna. Ampak to pomeni, da na koncu ne bo več niti povprečnih pokojnin. Dr. Alenka Žnidaršič s tem svojim mnenjem navija za vlaganja v drugi in tretji steber pokojninskega zavarovanja. Ob tem povsem zanemari dejstvo, da si delavec pri plači 500 evrov nikakor ne more privoščiti vlaganja 50 evrov v blagajno njene profitne zavarovalnice.

Prav tako ne bi smeli zanemariti dejstva, da delojemalci v pokojninsko blagajno vplačamo 40 % vseh sredstev, delodajalci pa le 23 % vseh vplačil, ker delodajalci že od leta 1998 plačuje 50 % nižji prispevek od delojemalcev.

Upokojenci smo že kar desetletje in več na realnih tleh, saj so pokojnine v preteklih letih realno padale. Upokojenec s pokojnino 500 evrov je še kako trdno na tleh, da lahko preživi s tem denarjem. Zato v Sindikatu upokojencev zahtevamo, da se takoj opravi izredna uskladitev pokojnin in do konca leta še redna uskladitev pokojnin.

Prepričani smo, da bi pristojni, odgovorni v naši državi morali poskrbeti, da bodo sredstva neplačanih davkov, utajenih davkov prišla v državno blagajno, da se bodo sredstva od nagrabljenega skupnega premoženja vrnila v državo. Dovolj nam je govorjenja, da smo starejši problem, ker hočemo dostojne pokojnine, ker hočemo kakovostno in vsem dostopno zdravstveno varstvo.

Menimo, da je res dovolj sprenevedanja vseh odgovornih in da moramo poskrbeti, da nas, starejših, ne bodo namestili v barake ob kruhu in vodi," so zapisali v protestnem pismu, ki ga je podpisal predsednik SUS Konrad Breznik.                                                             


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media