Bela knjiga odpira razpravo o pokojninskem sistemu

14. april 2016

 Minitrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je včeraj javnosti predstavilo belo knjigo o pokojninah. Čeprav je pokojninska reforma iz leta 2012 učinkovita, pa je po mnenju ministrice Anje Kopač Mrak cilj teh sprememb dolgoročna finančna vzdržnost pokojninskega sistema, in zagotavljanje ustreznih pokojnin tudi za tiste, ki se bodo upokojevali po letu 2020 (takrat naj bi po načrtih ministrstva spremembe začele veljati). Spremembe, zajete v belo knjigo, naj bi pravzaprav veljale za tiste, ki se šele zdaj zaposlujejo ali celo še študirajo.

Navajamo nekaj najznačilnejših ukrepov, ki jih predvideva bela knjiga:

-  predvidena starost ob upokojitvi je 67 let ob minimalni 15-letni zavarovalni dobi.

- Za izračun pokojnine naj bi upoštevali 34 zaporednih najugodnejših let.

- Prva pokojnina naj bi znašala  med 60 in 70 odstotki  zadnje plače.

- Večjo preglednost sistema naj bi dosegli z vpeljavo točkovnega sistema. Ta meri individualne dohodke v razmerju do povprečnega dohodka širšega gospodarstva, glede na ugotovljeno razmerje pa se določi število točk za posamezno obdobje vplačanih prispevkov. Višina pokojnine bo odvisna od višine dohodkov in dolžine obdobja zavarovanja.

- Razmerje med najnižjo in najvišjo pokojninsko osnovo naj bi se zvišalo na 1:5.

- Prvih deset let naj bi se pokojnine usklajevale v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače v državi in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov;  v drugem desetletju bi se usklajevale v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače in 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. Po prehodnem obdobju pa bi se usklajevale le v višini rasti cen življenjskih stroškov.

- Pravico do predčasne pokojnine bi črtali, tudi malusov ob upokojitvi ni več; predvideni pa so bonusi za delo po dopolnitvi 40 let zavarovalne dobe.

- Tudi pravica do dela vdovske pokojnine naj bi se črtala. Starostni pogoji za pridobitev vdovske pokojnine naj bi se prilagodili zvišanju upokojitvene starosti.

- Letni dodatek (popularen »regres«) naj bi izločili iz sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

- Upokojenci bi lahko imeli dvojni status, kar pomeni, da bi prejemali polno pokojnino tudi, če bi hkrati delali.

 Kot so pojasnili razpravljavci na predstavitvi bele knjige, pa samo spremembe pokojninske zakonodaje niso dovolj, nujni so ukrepi na trgu dela, denimo zagotavljanje delovnih mest za starejše delavce in za mlade. Zdaj imamo namreč 1,37 zavarovanca na enega upokojenca (ali v številkah: 840.588 zavarovancev  in 612.018 upokojencev).

S predstavitvijo bele knjige, ki je zgolj možen nabor ukrepov, za se začenja javna razprava o pokojninskem sistemu, za katero lahko predvidevamo, da bo dolga in burna.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media