Sramotno nizka minimalna pokojnina

12. december 2016

Mag. Zvone Zinrajh, novi predsednik KOSOS

 Foto: Karmen Kociper

Za 40 let pokojninske dobe bi morali ženske in moški prejemati vsaj 500 evrov pokojnine, je na novinarski konferenci Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) povedal Janez Sušnik, ki zvezo vodi do izvolitve novega predsednika. Volitve pa bodo sredi tega tedna.

 Najnižja pokojnina za 40 let dela namreč znaša le 444 evrov, kar je sramotno nizko, poudarjajo na Zdus,  saj celo tisti starejši, ki so upravičeni do dolgotrajne socialne pomoči in varstvenega dodatka, dobijo več, in sicer 470 evrov. Še ta mesec se bo Zdus začel pogovarjati s strankami, ki bi takšen predlog vložile v zakonodajni postopek. V zvezi predlagajo, da bi začeli zviševati pokojnino že tistim z najnižjo pokojnino, ki imajo 37 let pokojninske dobe. Tako bi bilo skupno blizu 10.000 prejemnikov, zanje pa bi potrebovali iz proračuna 10,2 milijona evrov.

Zdus si bo v prihodnjem letu prizadeval tudi za izplačilo letnega dodatka vsem upokojencem v skladu s koalicijsko pogodbo. Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je namreč izplačilo dodatka omejil na tiste s pokojnino do 622 evrov, lani in letos pa se je ta meja zvišala na pokojnino do 750 evrov.

Kot je dejala podpredsednica Zdusa Vera Pečnik, pričakujejo, da bo vlada za zdravstvo namenila več sredstev, javni zdravstveni zavodi pa morajo ostati neprofitni. Ponovno pa so izpostavili nujnost ustanovitve demografskega sklada.

Aktivnejša koordinacija seniorskih organizacij 

Pred novinarsko konferenco so se sestali tudi člani Koordinacijskega odbora seniorskih organizacij Slovenije (KOSOS) in za dobo enega leta izvolili novega predsednika mag. Zvoneta Zinrajha iz Maribora. Ta je obljubil aktivnejše delovanje odbora.

KOSOS od leta 1991 združuje civilnodružbene seniorske in upokojenske organizacije, od leta 2007 pa še tovrstna združenja, ki delujejo pod okriljem političnih strank. Trenutno je aktivnih 20 članic, ki so doslej delovale v okviru  Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Poslej bo KOSOS znova samostojen organ, a kot napoveduje novi predsednik, si bodo prizadevali za sodelovanje v sozvočju z ZDUS, da se slovenski upokojenci uspešno izkopljejo iz težav, ki jih bremenijo.

Mag. Zinrajh. ki je hkrati predsednik Kluba seniork in seniorjev SDS ter podpredsednik združenja seniorjev, ki delujejo pod okriljem Evropske ljudske stranke, napoveduje zelo proaktivno vlogo koodinacije tako v odnosu do vlade kot tudi parlamenta. Želijo namreč postati partner pri sprejemanju odločitev, ki se tičejo starejših.  Ključni poudarki nove vodstvene ekipe bodo namenjeni zdravstveni in pokojninski reformi, veliko pozornost pa namenjajo še demografskemu skladu, ki ga pripravlja vlada. Ugotavljajo namreč, da sredstva, ki bi jih naj iz Kad prenesli v demografski sklad, ne bodo zadoščala za pokritje primanjkljaja v pokojninski blagajni. Tudi koordinacija podpira dvig pokojnin in izplačilo regresa vsem upokojencem, vendar ne linearno, temveč predvsem tistim, katerih pokojnine so pod pragom revščine in teh je v Sloveniji skorajda 370 tisoč.

 Povzeto po STA in B. K.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media