Janez Sušnik postal predsednik Zdus

15. december 2016

Janez Sušnik

Na današnjem zboru članov Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) v Ljubljani je bil na nadomestnih volitvah, potem ko je poleti zaradi zdravstvenih razlogov odstopil Anton Donko, izvoljen dosedanji začasni predsednik Janez Sušnik. Največjo nevladno organizacijo, ki šteje okrog 210.000 članov, bo vodil do leta 2019, ko se izteče preostalo mandatno obdobje. Za mesto predsednika Zdus se je potegoval še predsednik ljubljanske mestne zveze upokojencev Marjan Sedmak, vendar njegova kandidatura ni bila odobrena, ker je statutarna-kadrovska komisija ugotovila, da njegovo matično društvo Koseze ni plačevalo članarine.

Janez Sušnik je povedal, da bo nadaljeval zastavljeno pot Zdus-a, v svojem programu pa je med najpomembnejšimi nalogami izpostavil: skrb za gmotni položaj upokojencev, njihove pokojnine, za dostopno in urejeno zdravstvo, socialne pravice in bivalni standard, potem skrb za aktivno, zdravo in varno staranje ter krepitev pomoči starejšim in prostovoljstva med njimi. Pri tem bodo sodelovali z vsemi političnimi strankami, še posebej pa s tistimi, ki bodo prisluhnile njihovim težavam in predlogom. Prizadevali si bodo za redno in izredno usklajevanje pokojnin, za letni dodatek za vse upokojence, za vrnitev pogrebnine za vse državljane in pravice do seniorske olajšave. V zakonodajni postopek bodo vložili spremembo zakona ZPIZ-2 za dvig najnižje pokojnine za 40 let dela, saj je cenzus za socialne prejemke (470 evrov) višji kot je najnižja pokojnina za 40 let dela, ki znaša 442 evrov. Še posebej pozorno bodo spremljali oblikovanje in sprejetje Zakona o dolgotrajni oskrbi in vzpostavitev rezervnega demografskega sklada in tudi druge pomembne zakone (npr. zakon o davku na nepremičnine). Z novimi, bolj vabljivimi programi bodo poskušali v društva pritegniti mlajše upokojence. Še naprej pa bodo krepili projekt Starejši za starejše in ga razširili tudi v nova društva.

Na tokratnem zboru članov so sprejeli tudi nov statut krovne upokojenske organizacije, ki med drugim nalaga večjo odgovornost Pokrajinskim zvezam društev upokojencev, saj so po novem le one članice Zdus-a.

Spregovorili so tudi o slabem gmotnem položaju upokojencev, še posebej tistih z najnižjimi pokojninami in opozorili, da je k temu veliko prispevalo neusklajevanje pokojnin. Sprejeli so stališče, da zahtevajo, da se v letu 2017 in naprej glede usklajevanja pokojnin dosledno izvaja sistemski zakon.

Ob tej priložnosti so Aldu Ternovcu podelili listino Častni član Zdus-a za dolgoletno prizadevno delo v organizaciji in pokale prvim trem ekipam na letošnjih državnih športnih igrah Zdus: Zgornjepodravski in Šaleški Pzdu ter Pzdu Celje. Ljubljanska mestna zveza upokojencev pa je najvišje priznanje - častno članstvo - podelila njihovemu članu in prijatelju Antonu Donku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Festival se poslavlja do naslednjega oktobra 
29. september 2017 »Bilo je živahno, pozitivno, pa...

Vrbina je potopljena
11. avgust 2017 V julijski Vzajemnosti smo...

Se vidimo na srečanju drugo leto
8. junij 2017 Tretji dan srečanja smo se s...

Navdušeni nad vožnjo s trupicami
7. junij 2017 Drugi dan druženja so si bralci...

V Neumu se je že prvi dan pelo in plesalo
6. junij 2017 Letošnje srečanje bralcev in...

 


Vaši komentarji


© 2017 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media