V gore načrtovano, pripravljeno in odgovorno

26. december 2016

Sestavni del zimske opreme je lavinski trojček (žolna, sonda in aluminijasta lopata).

Lepi dnevi vabijo v naravo, a brez primerne opreme, znanja in izkušenj se lahko planinski izlet slabo konča. Zato pri Planinski zvezi Slovenije svetujejo, da se v gore odpravljajmo načrtovano, pripravljeno in odgovorno.

V visokogorju in ponekod v sredogorju je že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri. Temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem. Če se odpravite na turo v lastni režiji je v zimskem času obvezna uporaba cepina in derez zato morata biti v vsakem nahrbtniku. Ob tem pa gorski vodniki opozarjajo, da t. i. verige, derezice, žabice …, ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah in pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, NISO PRIMERNA zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer teren tega ne dopušča!

Svetujejo tudi uporabo čelade, ki zaščiti glavo v primeru padca. Še posebej jo je dobro nositi tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami in je nevarnost padajočega kamenja in  po meliščih, kjer je povečana možnost proženja kamenja drugih obiskovalcev,

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Po priporočilu mednarodne organizacije za reševanje IKAR naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Pogostejšim obiskovalcem  gora v zimskem času pa priporočajo nahrbtnik z zračnim balonom. Pomembno je, dapred gorsko turo zamenjate baterije v lavinski žolni ali jo odnesete na pregled delovanja.

Tečaji za varno planinarjenje

Dobro je, da planinci osvežite znanje varnejšega obiskovanja gora v zimskem času. To lahko storite na tečajih in usposabljanjih, ki bodo v januarju, in sicer:  7. 1. na Zelenici: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi (GRS Tržič), 21. in 22. 1. na Pokljuki: Dan varstva pred snežnimi plazovi (GRZS), 21. 1. v Grohotu pod Raduho: Lavinski dan (GRS Koroške), 27. in 28. bo na Mali planini: Tečaj varnejše hoje v gore (GRS Kamnik), 11. in 12. februarja pa bo na Okrešlju potekal Dan varstva pred plazovi (GRS Celje).

Odhod v gore v zimskem času zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in upoštevanje osebnih psihofizičnih lastnosti, izkušenj in znanj iz planinske šole. Preverjene informacije, nasvete in uporabne podatke lahko dobite na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije: www.pzs.si in Gorske reševalne zveze Slovenije: www.grzs.si ter v tiskanih edicijah (planinski vodniki, planinski zemljevidi …). Manj izkušeni planinci pa naj se za častno varnost raje  v gore odpravijo z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom, oziroma se vključijo v katerega od planinskih društev.

Foto: Manca Čujež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media