Pomoč beguncem v Grčiji

23. januar 2017

Z leve: Maja Ahac, Danilo Türk , Simona Potočar,  Ivo Vajgl in Jure Poglajen 

Humanitarno društvo ADRA Slovenija v akciji Ogrejmo jih zbira finančna sredstva za pomoč ljudem v grških begunskih kampih. Zbirajo samo denar, saj bi bil prevoz blaga v Grčijo predrag, hkrati pa lahko njihovi sodelavci kupijo oblačila in druge potrebščine, ki jih begunci najbolj potrebujejo in na ta način podpirajo lokalno gospodarstvo ter varujejo okolje.

Kot je povedala predsednica društva Adra Slovenija Maja Ahac na predstavitvi akcije, so v dobrem tednu dni v Sloveniji prek SMS donacij zbrali 6.430 evrov, na bančni račun pa so dobili za 5.775,91 evra nakazil. Ta denar so že posredovali v Grčijo, kjer bosta njihovi prostovoljki nakupili termo spodnje perilo za begunce v begunskem kampu Nea KavalaPolykastro. Več kot tisoč ljudi namreč biva v plastičnih zabojnikih, nekateri so tam že od lanskega februarja. Razmere za bivanje so zelo slabe, saj nimajo vode, niti mrzle, pogosto so brez ogrevanja in elektrike.  

Akcija se je začela na pobudi prostovoljca Jureta Poglajna, ki je zavzeto pomagal beguncem v Grčiji že pred dvema letoma. Kot je povedal, imata prostovoljki Adre dostop do različnih begunskih kampov, saj sta del skupine za hiter odziv. Hitra pomoč pa je v teh razmerah ključna. Na področjih, kjer so begunci želijo izgraditi potrebno infrastrukturo, zato bodo z zbranim denarjem nakupili tudi potrebni gradbeni material.

Akcijo podpirata tudi nekdanji slovenski predsednik dr. Danilo Türk in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki spodbujata solidarnost, hkrati pa pozivata pristojne v državi, da se vključijo v iskanje sistemskih in dolgoročnih rešitev.  

Po mnenju Danila Türka humanitarne akcije ne morejo nadomestiti kakovostne politike. Problem begunstva in migracij je skupni evropski problem, čeprav nas je ta našel popolnoma nepripravljene. Evropska unija vse bolj spoznava, da reševanje begunske problematike ne sme biti prepuščeno le posameznim državam. Potrebne so širše sistemske rešitve, v iskanje najboljših pa se mora dejavno vključiti tudi Slovenija.

Ker smo sokrivi za razmah nasilja na Bližnjem vzhodu, je naša moralna dolžnost, da beguncem  pomagamo, toliko večja, pa meni Ivo Vajgl.  Tudi on je poudaril, da moramo iskati dolgoročne in sistemske rešitve in poseči v družbeno preobrazbo držav, iz katerih prihajajo begunci. Ključno je, da Evropska unija kaže več razumevanja in daje več podpore Grčiji in Italiji, ki sta močno obremenjeni.

Če želite tudi vi pomagati beguncem, bo kakršenkoli znesek prišel močno prav.

 Uporabniki Izi mobil, Simobil, Telekom, Telemach in T2 lahko prispevate 5 evrov s poslanim sporočilom s ključno besedo LJUDJE5 na telefonsko številko 1919.

Lahko pa denar nakažete na bančni račun, številka računa: SI56 6100 0001 1934 645, namen: GRČIJA, naslov: Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana.

 Besedilo in fotografija: Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media