Varujmo osebne podatke

27. januar 2017

 Jutri, 28. januarja, bomo že desetič zapored obeležili evropski dan varstva osebnih podatkov. To je priložnost za premislek o tem, ali v vsakdanjem življenju dovolj dobro varujemo svojo zasebnost. Ali v trgovini brez pomisleka izpolnite anketo, ki zahteva naslov in telefonsko številko, v zameno za manjše darilo? Ali ste pripravljeni povedati svoje podatke celo po telefonu ali jih poslati po elektronski pošti, da bi sodelovali v nagradni igri? V tem primeru se ne smete razburjati, če boste domov dobivali reklamno pošto ali vas bodo z raznimi ponudbami klicali po telefonu. 

 Po zakonu je osebni podatek katerikoli podatek "o lastnostih, stanju, ravnanju ali razmerju, ki se nanaša na posameznika" in se ga lahko "neposredno ali posredno identificira s pomočjo njegovih identifikacijskih številk (EMŠO, davčna številka, številka zdravstvenega zavarovanja, telefonska številka, registrska številka vozila), ali s sklicevanjem na dejavnike, ki so značilni za njegovo fizično, fiziološko, duševno, ekonomsko, kulturno ali družbeno identiteto (zaposlitev, naslov, funkcijo, položaj ali status v določenem subjektu, ipd.)." Osebni podatki so denimo tudi podatki o zdravstvenem stanju.

Za obdelavo osebnih podatkov, ki so namenjeni vnosu v zbirko osebnih podatkov, mora obstajati pravna podlaga (zakonska) oziroma je potrebna privolitev posameznika.  Torej, premislite, komu zaupate svoje podatke, povprašajte, za kaj jih potrebuje oziroma jih bo uporabil in če se s tem strinjate, jih posredujte.

 Pasti sodobne tehnologije

V kolikor nam je sodobna tehnologija v pomoč, je tudi polna pasti. Nikoli ne moremo biti stoodstotno prepričani, kdo je na drugi strani elektronske pošte ali spletne strani. To ne pomeni, da ne uporabljamo elektronskih storitev ali družbenih omrežij, le da smo pri tem bolj previdni.

Pazite na varnost osebnih podatkov na družbenih omrežjih (Facebook, Twiter, Instagram  …), enako velja za elektronska sporočila in  sporočila prek mobilnih telefonov.  Preprosteje povedano, uporabljajte sodobna komunikacijska sredstva, a tudi zdravo pamet! Velja se držati vsaj nekaterih osnovnih načel: 

- Nikoli nikjer ne objavljate številk osebnih dokumentov in kreditnih kartic, gesel ali PIN kod bančnih kartic, ne pošiljajte številke bančnega računa.

- Nikoli ne objavljate podatkov, ki jih želite obdržati zase (mnenj o sodelavcih, sosedih,…), za katere vam bo morda kmalu žal, da ste jih delili s široko množico ljudi. 

- Ne objavljate svojih slik v neprimernih položajih in okoliščinah, nikoli ne objavljate slik golih otrok (vnukov).

 - Ne oznanjate javno, da se odpravljate na dopust in da bo vaš dom prazen. To so koristne informacije za vlomilce. Bolje je tudi, da slike z dopusta objavite šele takrat, ko ste spet doma.

- Ne pošiljajte osebnih podatkov neznancem, ki jih poznate samo preko spleta, tudi njihove informacije jemljite z rezervo. Bodite previdni pri zmenkih z neznanci.

- Ne nasedajte nagradnim igram, ki obljubljajo velike zaslužke, ne pošiljajte denarja ljudem, ki jih ne poznate, pa preko spleta prosijo za pomoč.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media