Večini novih prejemnikov denarja ne bo treba vračati

27. januar 2017

Prvega februarja bodo začele veljati spremembe in dopolnitve Zakona o socialno varstvenih prejemkih. Največja novost je ta, da upravičencem do varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči, ki imajo v lasti stanovanje ali hišo, katere vrednost ne presega 120.000 evrov ne bodo več vpisane zaznambe na njihovih nepremičninah, prav tako svojcem ne bo treba te pomoči vračati.

Za pridobitev varstvenega dodatka vrednost nepremičnine ne sme presegati 120 tisoč evrov. 

 Trenutno varstveni dodatek prejema manj kot 11 tisoč starejših, le 13 med njimi jih ima v lasti nepremičnino, ki je vredna več kot 120 tisoč evrov. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakujejo, da bo vloge v prihodnjih dneh vložilo vsaj še pet tisoč ljudi, ki so do varstvenega dodatka upravičeni. Svetujejo jim, da to storijo še v januarju, saj bodo v tem primeru prvo nakazalo prejeli že februarja.

Pravilo o nevračanju socialnih prejemkov pa ne velja za nazaj, tako bodo dedičem tistih zapustnikov, ki so varstveni dodatek ali socialno pomoč prejemali do 1. februarja 2017 dedovanje omejili do višine 2/3 prejete pomoči (kot doslej). Drugačna rešitev bi bila po besedah Tanje Amon, v. d. generalne direktorice direktorata za socialne zadeve na ministrstvu nepravična do tistih, ki so že vrnili izplačani dodatek ali pomoč, oziroma kjer je bilo premoženje pri dedovanju zaradi tega omejeno. Kot je še povedala, pa se zaznamba na nepremičninah ukinja za vse in vrhovno sodišče je po uradni dolžnosti že izbrisalo zaznambe iz zemljiške knjige ter zaustavilo začete postopke vpisa zaznamb.

Manj vračil

Od februarja dalje bo vračil socialnih prejemkov znatno manj, saj bodo morali tretjino prejetega denarja  vračati le dediči tistih prejemnikov, za katere se bo v zapuščinskem postopku ugotovilo, da so prejemali denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek, v lasti pa so imeli stanovanje ali stanovanjsko hišo (kjer so bivali in imeli prijavljeno stalno prebivališče) v vrednosti nad 120.000 evrov.

Lasnik hiše ali stanovanja, ki je vredno več kot 120 tisoč evrov in je v preteklih 24 mesecih prejel varstveni dodatek najmanj osemnajstkrat, ga bo lahko dobil tudi po 1. 2. 2017, če bo center za socialno delo presodil, da nima drugih sredstev za preživljanje in če bo dovolil zaznambo vseh njegovih nepremičnin v zemljiško knjigo v korist države.  

Drugih sprememb novela zakona ne predvideva, še vedno se pri upravičenosti do socialnih prejemkov upoštevajo prihranki in drugo premoženje. Vedeti pa je treba, da se pri tem upoštevajo prihodki in premoženje vseh družinskih članov (če gre za zakonski par torej obeh zakoncev). Tudi vnaprej še velja, da so odrasli otroci dolžni preživljati svoje starše, če ti nimajo lastnih sredstev za preživljanje.

Sprememb ni niti pri drugih socialnih transferjih, kot so oprostitve plačil socialnovarstvenih storitev, delno plačilo za izgubljeni dohodek, družinski pomočnik, izredne denarne pomoči, pogrebnine in posmrtnine.

 Besedilo in fotografija: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media