Že letos letni dodatek za vse upokojence?

2. februar 2017

Pojasnjevanje finančne ministrice Mateje Vraničar Erman.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki je obiskala današnjo sejo sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), je povedala, da pričakuje višjo oceno možnih odhodkov iz pokojninske blagajne za leto 2018, na podlagi katere bodo predvideli tudi možnost za uskladitev pokojnin v naslednjem letu. Predlog izplačila letošnjega letnega dodatka pa bo znan maja.

Na lanski decembrski seji sveta zavoda (Zpiz) zaradi pomislekov članov upokojenskih organizacij in sindikatov niso odločali o predlaganem finančnem načrtu zavoda za leto 2018, ker se niso strinjali, da ni predvidene uskladitve pokojnin in rešeno vprašanje letnega dodatka za upokojence. Menili so, da je ob izboljšanju gospodarskih kazalcev čas, da se končno začne izvajati novi pokojninski zakon ZPIZ-2 tudi na področju usklajevanja pokojnin. Le-te se vse od uveljavitve novega zakona leta 2013 še niso uskladile, kot predvideva zakon.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je pojasnila, da je bil največji možni obseg odhodkov posamezne blagajne javnega financiranja za leto 2018 določen lani aprila in da so se nekateri kazalci do danes spremenili. Novi večletni javno finančni okvir z novim največjim možnim obsegom dohodkov proračunskega načrtovanja pa bo izdelan letos aprila. Zato je svetu predlagala, da zavod počaka s formalnim sprejetjem finančnega načrta za leto 2018, saj ocenjuje, da bo ocena najvišjih možnih odhodkov pokojninske blagajne višja od zapisane v sedanjem odloku. Svet zavoda je tako danes sprejel le finančno projekcijo zavoda za leto 2018, o predlogu finančnega načrta pa bodo odločali spomladi. Po danes sprejeti finančni projekciji bodo prihodki in odhodki zavoda v letu 2018 znašali 5,3 milijarde evrov.

Glede letošnjega letnega dodatka pa je povedala, da je doseženo veliko politično soglasje, da ga spet dobijo vsi upokojenci in ne več le tisti s pokojnino do 750 evrov. O znesku za posamezne skupine upokojencev se bodo še dogovorili z ministrstvom za delo.  Odločitev naj bi bila znana najkasneje maja.

Koalicija usklajuje tudi končno besedilo zakona o demografskem rezervnem skladu, ki naj bi bil že kmalu v javni razpravi, po načrtu pa naj bi bil sprejet še letos.

Jožica Dorniž, STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media