Zdrav način življenja  odganja raka

3. februar 2017

Za gibanje izkoristimo vsako priložnost!

Svetovni dan boja proti raku, ki je 4. februarja, je priložnost za osveščanje, kako lahko prav vsi aktivno prispevamo k zmanjševanju obolevanja za to boleznijo, Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je rak drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije. Za rakom vsako leto zboli več kot 13.000 ljudi, z izkušnjo bolezni pa živi skoraj 90.000 ljudi, kar pomeni skoraj pet odstotkov vseh prebivalcev. Med najpogostejšimi so kožni rak, rak debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate.

Dejstvo je, opozarjajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, da je rak prvi javnozdravstveni problem slovenske družbe. Vendar pa vse ni tako črno: o raku že veliko vemo in bolezen ni nujno smrtonosna. Razvoj in napredek medicinske in farmacevtske stroke prinašata nove načine zdravljenja, ki so učinkoviti pri različnih tipih raka, ki so do nedavnega veljali za neozdravljive. Dobri rezultati so doseženi z uporabo tarčnih zdravil, največ upanja pa obetajo imunoonkološka zdravila, ki počasi prodirajo tudi v Slovenijo. Presejalni testi: rak materničnega vratu – ZORA, rak dojk – DORA, rak debelega črevesa in danke – SVIT, omogočajo zgodnjo diagnostiko, kar  pomeni tudi večjo verjetnost, da bodo bolniki ozdraveli.

 Zato v društvu svetujejo ljudem ki dobijo domov vabilo na katero od omenjenih preiskav, da se nanj odzovejo in tako naredijo nekaj zase. Predvsem pa, da se izogibajo škodljivim navadam. Največ prebivalcev namreč zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkohola, debelost in premalo gibanja. Raziskave kažejo, da zdrav način življenja občutno zmanjšuje tveganje, da bi zboleli za rakom. V zdrav način življenja pa sodi zadostna mera gibanja, predvsem na svežem zraku, in uravnotežena prehrana.

Kdor pa zboli, pa zagotovo potrebuje podporo pri soočanju z boleznijo in vračanju v vsakdanje življenje. Poleg svojcev in prijateljev tako podporo nudijo različna društva in nevladne organizacije. V Društvu onkoloških bolnikov Slovenije denimo deluje mreža prostovoljcev, ki s svojimi izkušnjami in posebnimi izobraževanji bolnikom pomagajo v okviru programa Pot k okrevanju. V skupinah za samopomoč žensk z rakom dojke in za samopomoč moških z rakom na modih. bolnikom nudijo bolnikom psihosocialno podporo in pomoč pri celostni rehabilitaciji.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije ima sedež na Poljanski cesti 14 v Ljubljani. Uradne ure so ob delovnikih od 9. do 13. ure, takrat jih lahko pokličete na tel. številko: 01 430 32 63. Koristne informacije in nasvete najdete na njihovi spletni strani: www.onkologija.org

 Fotografija: A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media