Stoječa voda privablja komarje 

17. maj 2017

 V Ljubljani v sklopu projekta Rokavice gor! meščane pozivajo, naj odstranijo lončnice s stoječo vodo ter očistijo vrtove in tako omejijo širjenje tigrastih komarjev, ki se že pojavljajo. V ta namen so meščanom podarili tudi kompost in dišavnice, ki odganjajo te komarje.

 Po besedah Tomija Trilarja iz Prirodoslovnega  muzeja Slovenije so prvi primerek tigrastega komarja, katerega naravni habitat je sicer tropski deževni gozd, v Ljubljani odkrili pred desetletjem, še prej se je pojavil  na Primorskem, zdaj pa ga najdemo že po vsej Sloveniji. Kmalu se bo začelo njihovo razmnoževanje, značilno je, da imajo obilo podmladka. Tigrasti komarji so zelo nadležni, saj ljudje ne morejo obedovati na balkonih ali obdelovati vrtov brez uporabe zaščitnih sredstev.

Kot preventivne ukrepe je Trilar izpostavil čiščenje luž in pospravljanje navlake na vrtovih, kot kritična območja je omenil vulkanizerske servise, ki avtomobilske pnevmatike hranijo na prostem ter zbirališča vode na vrtovih, kjer uporabniki nimajo dostopa do tekoče vode. Ob tem je Trilar opozoril, da zalivanje rastlin s postano vodo ni primerno, saj se v tovrstni tekočini tigrasti komarji razmnožujejo. Hkrati je pojasnil, da so žarišča tigrastega komarja znotraj ljubljanske občine predvsem pokopališča, vrtički,  kot kritično točko pa je izpostavil tudi toplarno v ljubljanskih Mostah, kjer namakajo premog in ustvarjajo ugodne pogoje za razmnoževanje.

Prebivalce je pozval, naj vodo zlivajo na travo in ne v kanalizacijo. Pripomogla bi tudi sanacija žlebov in kanalizacijskih jaškov, kjer voda zastaja. Zadnja stopnja za odpravo komarjev pa je uporaba dišavnic, denimo timijana in šetraja. Prebivalce pristojni pozivajo naj dišavnice zasajajo na balkonih in vrtovih, sadili jih bodo tudi po javnih površinah. 

Tigrasti komar je posebnež, ki se po načinu življenja zelo razlikuje od naših vrst komarjev. Prepoznamo ga po tigrastem črno-belem vzorcu obarvanosti. Pika podnevi, kar pri naših komarjih opazujemo le izjemoma. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, priljubljena mesta so: gume, skladiščene na prostem, vaze in druge posode na pokopališčih, razne posode, vedra, zalivalke, cisterne, sodi in stare kadi z vodo, ki jih imajo ljudje (največkrat na vrtovih za zalivanje, tudi za napajanje živali), podstavki za rože, različni predmeti, v katerih se zadržuje voda (npr. voda v sveči za odganjanje komarjev, v odvrženi konzervi itd.), voda, ki se nabere v plastičnih ponjavah, kanalizacijski jaški, zamašeni žlebovi, kjer zastaja voda, amfore in okrasni kamni, nevzdrževani vaški vodnjaki, ribniki itd.

Pik tigrastega komarja lahko povzroči oteklino, srbenje in bolečino, posebej pri občutljivih ljudeh. So tudi potrjeni prenašalci povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in v zadnjem času virusa zika, teh bolezni pa pri nas  zaenkrat nismo zasledili.

Povzeto po STA  in www.rokavicegor.si/tigrastikomar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media