Teden nezavržene hrane
Evropska gospodinjstva vsako leto zavržejo 27 milijonov ton hrane. Slovenija k tej številki prispeva 150.000 ton ali več kot 82 kilogramov na prebivalca. Večina preveč pridelane, nakupljene ali skuhane hrane pristane v zabojnikih za odpadke, na kompostu in celo v kanalizaciji. Že nekaj let se pojavljajo različni projekti, ki opozarjajo na pretirano odmetavanje hrane v smeti. Eden takih je projekt ekologov brez meja Ne meč′mo hrane stran, v najnovejšem pa sodelujejo vrhunski slovenski kuharji.
Čas je, da hrani vrnemo spoštovanje, pravi slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek iz restavracije Dvor Jezeršek, ki je dal pobudo za Teden nezavržene hrane. Začenja se danes, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani v okviru Odprte kuhinje. V projektu sodeluje tudi kuharski velemojster Massimo Bottura, ustanovitelj organizacije Food for Soul, ter mnogi ugledni gostje. Poskusili boste lahko jed iz nezavržene hrane, ki jo bo pripravil Luka Jezeršek.
Vse naslednje dni, do 2. junija, bodo od 11. do 13. ure v pop-up kuhinji na Pogačarjevem trgu še drugi priznani slovenski chefi vodili kulinarične delavnice za pripravo jedi po principu nič zavržene hrane. Na spletni strani: http://tedennezavrzenehrane.si/spletni-nasveti/ dobite uporabne nasvete o varčnem kuhanju.
Da pa bi v prihodnje res odvrgli manj živil v smeti, naj se teden nadaljuje v mesece in leta, boj proti zavrženi hrani pa se preseli v naše domove.