Usklajena izhodišča za spremembe na pokojninskem področju

7. julij 2017

 Ekonomsko-socialni svet (ESS) je danes sprejel predlog usklajenih izhodišč za spremembe na pokojninskem področju, ki jih je pripravila delovna skupina. "Mislim, da je pomembna točka za nadaljnjo krepitev in finančne vzdržnosti ob dostojnosti pokojnin za bodoče generacije," je povedala ministrica za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je usklajena stališča podpisala. "Med drugim zato, ker sporočajo poslancem, da se pokojninske reforme sprejemajo na podlagi soglasja socialnih partnerjev," je pojasnila Lučka Böhm iz ZSSS. Za podpis usklajenih izhodišč je tudi glavni tajnik sindikata Sviz in vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. "Za nas je bistveno soglasje socialnih partnerjev, ki je eksplicitno zapisano. Kar pomeni, da bi zaposleni in v njihovem imenu sindikati lahko imeli nadzor nad oblikovanjem pokojninskih sprememb," je dejal.

 Delodajalci teh izhodišč, čeprav so usklajena, niso podpisali, ker želijo preveriti, ali so med usklajevanjem pravilno odločili.  "Vsekakor pa ta izhodišča podpiramo, ker vidimo napredek v razmišljanju, kako je pokojninska problematika resna za našo prihodnost," pa je dejal  generalni direktor gospodarske zbornice Samo Hribar Milič.  Podpisali jih niso niti v Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Z belo knjigo so  tako pripravili podlago za širšo  razpravo. "Glede na izkušnje s spreminjanjem pokojninskega sistema se zavedamo, da je to težavno in da je treba doseči širše družbeno soglasje na tem področju," je dodala ministrica Kopač Mrakova.

V izhodiščih so izpostavili podaljšanju delovne dobe in finančno vzdržnost sistema. "Zavedamo se potrebe tudi po podaljševanju delovne dobe, pred tem pa so potrebne spremembe na trgu dela, da bomo lahko dosegali daljšo delovno aktivnost starejših. Zavedamo se tudi,  da moramo doseči transparentnost, zaupanje v sistem in po drugi strani finančno vzdržnost, ob jasnem zapisu, da si bomo prizadevali za dostojno višino pokojnine, kjer je 70-odstotno nadomestitveno razmerje zelo pomembno izhodišče," je opisala Kopač Mrakova.

Izpostavili so poklicno rehabilitacijo kot temeljno pravico znotraj sistema invalidskega zavarovanja.. Obravnavali so tudi drugi pokojninski steber. "Zelo jasno je, da potrebujemo močnejši drugi steber, vendar ne na račun prvega," je povedala ministrica. 

Na seji pa so obravnavali tudi predlog zakona o demografskem skladu. Še vedno ni soglasja o tem, ali so viri, ki so predvideni za polnjenje demografskega sklada, dolgoročno stabilni in dovolj veliki, da bodo lahko opravljali svojo funkcijo."

 Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media