Demenca je bolezen kot vsaka druga

11. julij 2017

Štefanija L. Zlobec in Vesna Nussdorfer od odprtju Demenci prijazne točke.

V uradu varuhinje človekovih pravic so danes odprli prvo Demenci prijazno točko (DPT) pri nas, Tu lahko osebe z demenco, ki so še samostojne ter svojci bolnikov dobijo informacije in pomoč, če jo potrebujejo. Zaposleni v uradu varuhinje so s pomočjo združenja Spominčica opravili izobraževanje za sporazumevanje z osebami z demenco.

 Demenci prijazno točko v uradu varuha na Dunajski 56 v Ljubljani sta slovesno odprli varuhinja človekovih pravic Vesna Nussdorfer in Štefanija L. Zlobec, predsednica združenja Spominčica. Odprtje te točke, ki naj bi ji sledile še mnoge, pomeni korak dlje k opolnomočenju in vključenosti oseb z demenco in njihovih svojcev. V  Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija si namreč prizadevajo da bi bolniki ostali čim dlje v domačem okolju, kjer bi se počutili sprejete in varne ter tudi koristne ter bi živeli čim bolj kakovostno. Zato si prizadevajo zagotoviti demenci prijazno okolje, da bi tudi sosedje, prijatelji ter drugi, s katerimi se osebe z demenco dnevno srečujejo (trgovci, poštarji, policisti, bančni uslužbenci in drugi poznali demenco in vedeli, kako naj se z obolelim sporazumevajo.

 Tri modre spominčice

Demenci prijazno točko označuje posebna nalepka 

Po slovenskih krajih bodo podobne točke odpirali v javnih prostorih kot so banke, pošte, lekarne, zdravstveni domovi, domovi starejših občanov, centri za socialno delo, trgovine, uradi, policijske postaje, knjižnice, muzeji, župnišča ipd. Demenci prijazna točka bo vidno označena z nalepko, na kateri so tri modre spominčice na beli podlagi. Zaposleni bodo opravili izobraževanje, kjer se bodo naučili prepoznati osebe z demenco in sporazumevanja z njimi.  Lahko jim bodo pomagali do doma, če bodo morda zatavali ali se znašli v stiski.  Svojcem oseb z demenco in drugim, ki bodo to želeli, pa  bodo posredovali informacije o bolezni, kakšni so znaki, kako poteka in jih usmerili na Spominčico ali druge ustanove.

Informacije in nasvete lahko dobite tudi na sedežu združenja Spominčica, na Linhartovi 13 v Ljubljani, na regijskih društvih za pomoč pri demenci, ter v skupinah za samopomoč, v Alzheimer centrih v Ljubljani (podhod pod Vilharjevo cesto) , Mariboru (Dom Danice Vogrinec) in Celju (Dom ob Savinji) ter v posvetovalnicah v Črni na Koroškem, Topolšici, Rečici ob Savinji in Ljubljani. Še več koristnih informacj najdete  na www.spomincica.si

Potrebujemo posebno zakonodajo

Kot je včerajšnjo novinarski konferenci povedal namestnik varuhinje, Ivan Šelih, bi potrebovali  posebno ureditev položaja oseb z demenco, morda v zakonu o duševnem zdravju ali v posebnem zakonu. V uradu varuha menijo, da je treba podrobneje urediti zlasti vprašanje, kdaj je mogoče prizadetemu posamezniku pomagati s skrbnikom, kdaj pa le s skrajnim ukrepom odvzema poslovne sposobnosti. V sklopu državnega preventivnega mehanizma (DPM) za preprečevanje mučenja in drugih oblik slabega ravnanja z ljudmi, ki jim je bila odvzeta prostost predstavniki varuha in nevladnih organizacij obiskujejo tudi domove za starejše občane in preverjajo obravnavo oseb z demenco in bivalne pogoje zlasti na varovanih oddelkih. Večjih kršitev doslej niso zaznali, največkrat opozarjajo, da morajo imeti tudi ti stanovalci možnost izraziti nezadovoljstvo s storitvami ali bivalnimi pogoji (možnost anonimne pritožbe).

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi Tomaž Gržinič, ki pravi, da je demenca bolezen kot vsaka druga, zato je brez pomena, da bi jo skrivali pred svetom. Prej ko izveš zanjo, laže si organiziraš življenje in se pripraviš na prihodnost, je bil odločen. Ker je imel njegov oče demenco in ker je pri sebi opazil, da ima težave pri orientaciji, se je pred slabim letom odločil za pregled pri specialistu. Ta mu je povedal, da je bolezen na srečo še v začetni fazi. Kot pravi, v tem času svojih navad ni kaj dosti spreminjal, le več se ukvarja s športom in pazi, da stvari odlaga na določenih mestih, da jih laže najde. S prijatelji, ki vedo za diagnozo, pa se večkrat celo pošali na ta račun.

Besedilo in fotografiji: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media