Priznanja srčnim ljudem

18. oktober 2017

Prejemniki priznanj z ministrico Anjo Kopač Mrak, foto: Janez Platiše

 Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) združuje sto humanitarnih organizacij, njihovi predstavniki se vsaki dve leti srečajo na kongresu. Na letošnjem, 6. kongresu, so posameznikom, ki so s svojim delom trajno zaznamovali delo in organiziranost na humanitarnem področju v Sloveniji podelili priznanja. Prejeli so jih Esad Bajraktarević, Dobrodelno društvo Merhamet, Milojka Vida Intihar, Beli obroč, Jožica Mestnik, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Jožica Mikič Horvat, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Danica Vodovnik, Koronarno društvo Slovenske Istre in Društvo Žarek upanja. Najvišje priznanje, kipec dobrote, pa je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak predala Ivici Žnidaršič, dolgoletna predsednica Rdečega križa Slovenije.

Kongres je potekal na svetovni dan revščine in udeleženci so razpravljali o novodobnih obrazih revščine (v šolah, brezdomstvo ...) ter o vlogi humanitarnih organizacij v sodobni družbi.  Po podatkih iz leta 2016 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 13,9 -odstotna, kar je manj kot leto prej. Znižala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, ki je lani znašala 18,4 odstotka. Kljub izboljšanju so rezultati slabši pri samskih osebah in pri starejših. 

Ministrica je napovedala, da se bo minimalna plača v letu 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. Spomnila je, da minimalna neto plača znaša 614 evrov, povprečna neto plača pa 1050 evrov. Dve tretjini zaposlenih imata plačo, ki ne presega povprečne. Kmalu bodo predstavili tudi predlog, po katerem bo denarna socialna pomoč za samske višja. Poudarila je tudi, da sistem države blaginje brez humanitarnih organizacij ne more delovati. Država pa mora zagotavljati sistemske pogoje za preprečevanje revščine in socialne izključenosti ter delovanje humanitarnih organizacij.

 A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media