Predlogi za izboljšanje ekonomskega položaja upokojencev 

7. december 2017

 Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) je zaskrbljena zaradi slabega ekonomskega položaja članov in vseh slovenskih upokojencev, zato je pripravila predloge za omilitev negativnih učinkov preteklih interventnih ukrepov. Predstavili so jih na novinarski konferenci, na vlado in državni zbor pa so naslovili javni poziv, naj čim prej ukrepata.

 Čas je, da tudi upokojenci uveljavljamo svoje pravice, še posebej, ker javni sektor zahteva vedno več zase, je omenil predsednik Janez Sušnik na novinarski konferenci.. Upokojenci se soočajo z mnogimi stiskami, zlasti tisti, ki dobivajo najnižje pokojnine, si z njimi  ne morejo več zagotavljati človeka vredno življenjsko raven. V zadnjih šestih letih so pokojnine zaradi sprememb zakonov in neusklajevanja  padle za več kot 13 odstotkov.

Predlogi zveze društev upokojencev

Pokojnine. Zdus zahteva od leta 2018 usklajevanje pokojnin tako, kot to določa sistemski zakon (skladno z rastjo plač in življenjskih stroškov).

Nadalje zahteva v naslednjih letih tudi izredne uskladitve (ob nadaljevanju gospodarske rasti). Od leta 2010 so bili upokojenci namreč prikrajšani že za 8,4 odstotkov neizplačanih pokojnin.

Predlagajo tudi spremembo lestvice za odmero starostnih (ter tudi predčasnih in invalidskih) pokojnin, tako, da bi uživalcem zagotavljala za 40 let pokojninske dobe pokojnino najmanj v višini 62,5 odstotkov od pokojninske osnove. Predvsem pa bi morali poenotiti lestvico za odmero pokojninske osnove za ženske in moške. Sedaj namreč velja za moške 57,25 odstotkov, za ženske 63,5 odstotkov. Po Zdusovem predlogu naj bi se postopoma odstotki povečevali, tako da bi v letu 2023 dosegli 62,5 odstotkov za 40 let pokojninske dobe za oba spola.

Letni dodatek. Zdus zahteva, da se tako v letu 2018, kot tudi v naslednjih letih, letni dodatek izplača vsem v sistemskem zakonu določenim upravičencem v rokih in pod pogoji, ki jih določa ta zakon. V letu 2012 je namreč Zakon za uravnoteženje javnih financ določil tri različne višine dodatkov in omejil mogoča izplačila le na prejemnike pokojnin enakih ali nižjih od 622 evrov in določene uživalce nadomestil iz invalidskega zavarovanja. S tem je pravico odvzel več kot 200.000 upravičencem. Omejevanje števila prejemnikov letnih dodatkov se je nadaljevalo tudi v naslednjih letih.

Pogrebnine in posmrtnine. Zdus predlaga, da so do pogrebnine v višini 500 evrov upravičeni družinski člani ali druge osebe zadolžene za pokop pokojnika in ne glede na njihov socialni položaj.

Pogrebnina sedaj znaša 577,62 evrov in jo lahko uveljavlja družinski član, ki je poskrbel za pokop pokojnika in prejema denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek, oziroma njegov dohodek ne presega 606 evrov za samsko osebo in 909 evrov za družino. Prav tako je po mnenju Zdusa potrebno ohraniti posmrtnino. Do zneska 288,81 evra so upravičeni prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Višja minimalna plača

Čeprav je po mnenju Janeza Sušnika dogovor o minimalni plači stvar pogajanj med delodajalci in sindikati, je nedopustno, da toliko zaposlenih prejema minimalno plačo v višini 805 evrov bruto. To pomeni, da bodo ti zaposleni prejemali pokojnino, nižjo od tristo evrov. Zdus zato predlaga, da bi minimalno plačo dvignili na 1226 evrov, s tem bi bili delavci upravičeni do dobrih 456 evrov pokojnine in iz proračuna bi doplačevali le nekaj čez 43 evrov, da bi dosegli 500 evrov za 40 let delovne dobe. Še bolje bi bilo, če bi minimalna plača znašala 1300 evrov bruto, v tem primeru bi bila pokojnina 508 evrov. Tako doplačilo iz proračuna ne bi bilo potrebno. 

 Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media