Novo zdravilo za kronično vensko bolezen

20. marec 2018

Na okrogli mizi, ki jo je vodila Helena Peternel Pečauer, so sodelovali z leve proti desni: farmacevtka Alenka Koritnik Dular, dermatovenerologinja in flebologinja doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, žilni kirurg asist. dr. Mladen Gasparini, bolnica Andreja Skube in Nika Niederwanger, produktna vodja v Krki.

Težave zaradi težkih, bolečih, utrujenih in oteklih nog s krči ima vse več ljudi. Gre za kronično vensko bolezen, s katero se srečuje že vsak drugi odrasli, pogosteje prizadene ženske, vendar tudi moškim ne prizanese. Na pojav bolezni v veliki meri vplivajo: genska pogojenost – če sta jo imela oba starša, potem je 90 odstotna možnost, da jo bomo imeli tudi mi, če jo je imel le eden od staršev, pa 60 odstotna –, starost, spol, nosečnost, debelost, telesna nedejavnost in razvade – npr. kajenje. Gre za napredujočo bolezen, ki bistveno poslabša kakovost življenja in če je ne zdravimo, lahko pripelje tudi do razjed na nogah.

Pomembno je preprečiti napredovanje bolezni

Za lajšanje tegob lahko uporabljamo lokalna mazila in kompresijsko povijanje ali nogavice, učinek pa imajo le venoaktivna zdravila, ki zmanjšajo oteklino in bolečine ter s tem poskrbijo za boljše počutje. Na okrogli mizi, na kateri so sodelovali vodilni strokovnjaki s področja medicine in farmacije, so opozorili, da je najpomembnejše bolezen zgodaj odkriti in jo čim prej začeti zdraviti, saj le tako lahko preprečimo njeno napredovanje.

V lekarnah se vsak dan srečujejo z bolniki s kronično vensko boleznijo. Farmacevtka Alenka Koritnik Dular iz Lekarne na Vidmu pri Krškem je povedala, da je večje povpraševanje po sredstvih za lajšanje težav težkih, bolečih in oteklih nog v pomladansko poletnem času, ko so zaradi toplega vremena težave povečajo. Tako kot ostale stvari za lajšanje teh tegob so tudi venoaktivna zdravila plačljiva. »Čeprav bi se ljudje radi rešili težav z lokalno terapijo, jim svetujemo sistemsko zdravljenje z zdravili, ki zmanjšujejo vnetje in prepustnost kapilar,« je povedala doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, dermatovenerologinja in flebologinja z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

Kadar bolezen napreduje, je na voljo še kirurško zdravljenje, kjer pa so poleg klasične kirurške operacije krčnih žil sedaj na voljo tudi nove termične in kemične metode, s katerimi zaprejo žile. Žilni kirurg asist. dr. Mladen Gasparini iz izolske bolnišnice je povedal, da kirurški poseg sicer praviloma pripelje do izboljšanja kliničnih znakov in simptomov kroničnega venskega popuščanja, vendar lahko določene težave ostanejo kljub uspešnemu opravljeni operaciji, zato venoaktivna zdravila svetujejo bolnikom v vseh fazah, tudi po operaciji.

Bolnike s kronično vensko boleznijo je glede na simptome in znake mogoče razvrstiti v sedem stopenj.

Ko mazila ne pomagajo

Svojo izkušnjo z vensko boleznijo je zaupala Andreja Skube, ki je prve težave z bolečimi in oteklimi nogami imela že pri 25 letih, po porodu pa so se težave le še še poslabšale. Uporabljala je razna mazila, ki pa ji niso pomagala. Prisiljena je bila obiskati osebnega zdravnika, ki jo je napotil k žilnemu kirurgu. Sedaj že štiri mesece jemlje novo zdravilo in je stanje precej boljše.

V začetku leta je novo zdravilo Flebaven, ki se uvršča v skupino zdravil, ki se tudi v svetu najpogosteje uporablja za zdravljenje kronične venske bolezni, ponudila tudi novomeška Krka. Kot je na okrogli mizi poudarila Nika Niederwanger, produktna vodja v Krki, gre za naravno zdravilo, ki vsebuje mikroniziran diosmin, ki ščiti vene od znotraj, saj deluje protivnetno, poveča elastičnost ven, zavira vnetne procese v venski zaklopki in steni ter zmanjšuje prepustnost kapilar. Tako varuje mikroobtok in zmanjša tveganje za nastanek oteklin, olajša bolečine v nogah in zmanjša občutek težkih nog. Zdravilo zaužijemo enkrat na dan, neodvisno od hrane, jemati pa ga je potrebno vsaj 3 do 5 mesecev. Stranskih učinkov niso zaznali, zdravilo je brez laktoze, želatine in glutena.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media