Po novem obvestila o neobračunanih prispevkih

31. maj 2018

Z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije so sporočili, da začenjajo z izvajanjem določbe 134. a člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja od 1. 1. 2018, ki bo pripomoglo k večji pravni varnosti delavcev. Le-ta določa poseben način upoštevanja obdobij za delavce v delovnem razmerju, za katera prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje niso bili obračunani.

Zavod bo iz evidenc o izplačanih plačah, s katerimi razpolaga na podlagi podatkov iz obračunov davčnega odtegljaja, ki jih posreduje Finančna uprava RS (v nadaljevanju FURS), delodajalcu in zavarovancu (delavcu), za katere delodajalec ni predložil obračuna davčnega odtegljaja, posredoval poziv oziroma obvestilo. Zavod bo delodajalca pozval, da mora izplačati plačo, če je še ni, in predložiti obračun davčnega odtegljaja. Delavca pa bo zavod obvestil o obdobju, za katerega njegov delodajalec ni obračunal prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, in o posledicah. Delavci, za katere zavod ne razpolaga s podatki o obračunanih prispevkih, bodo skupaj z obvestilom prejeli tudi izjavo o izplačilu oziroma neizplačilu plače. Izpolnjeno izjavo pošljejo na FURS, ki bo na tej podlagi izvedel ustrezne nadaljnje postopke.

Obdobja, na katera se nanaša obvestilo, se delavcem upoštevajo v pokojninsko dobo, ne glede na to, da prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje niso niti obračunani niti plačani, ne bo pa to obdobje zajeto pri izračunu pokojninske osnove. Zato delavcem predlagajo, da izpolnjeno izjavo posredujejo na FURS. Zavod bo tako: - za mesec januar 2018 poslal 2.739 obvestil o neobračunanih prispevkih zavarovancem in 1.526 pozivov k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja delodajalcem, ki le-tega niso predložili, - za mesec februar 2018 pa bo poslal 4.079 obvestil o neobračunanih prispevkih zavarovancem in 1.866 pozivov k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja delodajalcem.

Pomembna novost, ki jo navedeni člen prinaša, je tudi pristojnost FURS, da v okviru davčnega nadzora uvede postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, ki niso izplačali plače in predložili obračuna davčnega odtegljaja. Do sedaj je imel to pristojnost zgolj Inšpektorat RS za delo, ki ga bo zavod o delodajalcih, ki niso predložili obračunov davčnega odtegljaja, tudi obvestil. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media