Zobozdravniki opozarjajo na podaljševanje čakalnih dob

12. julij 2018

Na sistemske težave v zobozdravstvu so opozorili( od leve proti desni) zobozdravniki Matej Praprotnik, Krunoslav Pavlović, Matjaž Gorkič in zobozdravnica in predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjana Petrovič. (Foto: J. D.)

V odboru za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da zobozdravniki ne morejo zagotavljati takšne dostopnosti do zobozdravstvenih storitev, kot jo zavarovancem obljubljata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo za zdravje. Za čakalne vrste po njihovih navedbah niso krivi zobozdravniki, ampak sistem.

Z novimi storitvami, ki se uvajajo v obstoječi sistem, se dostopnost pravzaprav še zmanjšuje. Kot tak primer so izpostavili bele zalivke, ki jih morajo namesto amalgamskih od 1. julija v skladu z evropsko uredbo zagotavljati otrokom do 15. leta, nosečnicam in doječim materam. Za te skupine ljudi bo bele zalivke po novem krila zdravstvena blagajna, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

Predsednik odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović je pojasnil, da je za izdelavo bele zalivke potrebno bistveno več časa kot pri amalgamski, kar pomeni, da bodo imeli zobozdravniki manj časa za opravljanje drugih storitev in se bodo posledično še povečale čakalne dobe, ki že sedaj v večini primerov presegajo dopustne. Pri otroškem zobozdravstvu bi to lahko pomenilo tudi manj časa za preventivne storitve.

Poleg tega so po njegovih besedah pri belih zalivkah bistveno večji materialni stroški. Medtem ko so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ocenili, da pri izdelavi bele zalivke v primerjavi z amalgamsko ne gre za bistveno dražji material, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela in da bo to zdravstveno blagajno letno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, na zbornici menijo drugače.

Po Pavlovićevih besedah so tako časovni, kot materialni stroški v primeru bele zalivke bistveno večji, "finančno pa stvari niso ovrednotene, kot bi morale biti". Poleg tega je po njihovem mnenju odločitev, da je za nadomestilo amalgama edini ustrezni material kompozit, strokovno sporna in bi morali omogočiti uporabo tudi drugih materialov.

Premalo programov, zobozdravnikov je dovolj

Poudaril je, da težava ni v premajhnem števil zobozdravnikov, ki je s povprečjem v Evropi precej primerljivo, ampak v tem, da je premalo programov. Da bi omogočili izvajanje novih in zahtevnih storitev, predlagajo povečanje števila programov vsaj za sto. Če bi želeli odpraviti čakalne dobe, pa po njihovi oceni manjka do 500 programov otroškega in odraslega zobozdravstva.

Z enako količino denarja za zobozdravstvo in z enakim številom izvajalcev, ki sodelujejo v javni mreži, namreč čakalnih vrst ni mogoče skrajšati, je dejal zasebni zobozdravnik Matej Praprotnik. Če pa bi bila na voljo dodatna sredstva, bi lahko dodane kapacitete zagotovili z zasebniki. Čistih zasebnikov je v Sloveniji 209 in ti bi potencialno lahko prispevali k reševanju problema.

So pa v odboru po Pavlovićevih besedah predlagali še nekatere druge rešitve, če povečanja programa ne bo, a za zdaj niso dobili odgovora. Med drugim so predlagali, da bi se iz nabora pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja izločilo fiksno protetiko (mostički, prevleke), do katere je dostop že sedaj omejen in na katero ljudje že zdaj zelo dolgo čakajo, namesto tega pa bi omogočili čim večje financiranje snemne protetike, ki zahteva manj časa. Zobozdravnikom pa bi ga ostalo več za nudenje osnovnih zobozdravstvenih storitev.

Zobozdravnike sicer moti tudi dodatno administrativno delo, ki jim je bilo naloženo z zakonom o pacientovih pravicah in pravilnikom o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustih čakalnih dobah. Rešitve gredo tudi v škodo pacientov, sta menila Matjaž Gorkič in predsednica sindikata DENS Mirjana Petrovič, ki je opozorila tudi na problematiko dentalnega turizma.

J. D./ STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media