Pravi moški se zdravo prehranjuje

5. oktober 2018

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Onkološkim inštitutom Ljubljana že tretje leto izvaja akcijo osveščanja o problematiki raka pri moških. Letošnji slogan akcije Pravi moški je Z zdravjem začnem na krožniku. Uravnotežena prehrana s čim več svežega sadja in zelenjave namreč poleg redne telesne dejavnosti eden od najpomembnejših dejavnikov, s katerim lahko zmanjšamo tveganje za težke bolezni, tudi raka.

V Sloveniji je rak na drugem mestu med najpogostejšimi vzroki smrti, pri moških pa je celo na prvem mestu. Moški najpogosteje zbolevajo za rakom prostate, nemelanomskim kožnim rakom, rakom pljuč ter debelega črevesja in danke. Najpogostejši je rak prostate, za katerim je leta 2015 zbolelo skoraj 1600 moških. Med najredkejšimi sta rak mod, za katerim zbolevajo zlasti mladi moški, in rak penisa, ki ga običajno odkrijejo pri moških nad 60. letom.

Zdravniki so prepričani, da bi skoraj polovico vseh rakavih bolezni lahko preprečili z zdravim življenjskim slogom, rednim sodelovanjem v presejalnih programih za raka in z življenjem v manj onesnaženem okolju. Od načina prehranjevanja in izbire hrane je odvisno, ali bo ta pri posamezniku delovala kot dejavnik tveganja, ki ogroža zdravje ali pa kot varovalni dejavnik, ki krepi zdravje in povečuje kakovost življenja.

Vendar so moški manj dovzetni za zdravstvena priporočila, poleg tega se v primerjavi z ženskami manj zdravo prehranjujejo. Kot je pokazala raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije imajo manj redne obroke; hrano pogosteje dosoljujejo ali izbirajo bolj slano; uživajo manj zelenjave; več ocvrtih jedi, hitre hrane in zlasti več mesa in mesnih izdelkov; pogosteje posegajo po sladkih in alkoholnih pijačah. Zaradi sočasne telesne nedejavnosti je med odraslimi moškimi več čezmerno hranjenih, in tistih, ki imajo že pridružene dejavnike tveganja, kot so povišan krvni sladkor, visok krvni tlak in dislipidemije (nenormalne vrednosti maščob v krvi).

Kot so pokazale  raziskave, bi lahko za 6 odstotkov zmanjšali tveganje za nekatere vrste raka, če bi dnevno zaužili v povprečju 100 gramov več zelenjave in sadja. Ne gre za to, da bi uživali »dobra« ali  »slaba« živila, ampak poznamo slabe in dobre kombinacije. Pri prehrani vsakega posameznika moramo upoštevati njegovo stanje organizma, presnovo in starost, energijski vnos in vnašanje tekočine pa prilagoditi telesni aktivnosti. Treba je pazljivo izbirati prehransko ustreznejša živila, paziti na pravilne postopke priprave, ki ne bodo povečali tveganja, upoštevati princip uravnoteženega krožnika in ga prilagoditi svojim potrebam. Obroke pa enakomerno porazdeliti preko dneva, da presnova ne bo preobremenjena. Več o tem preberite na spletnih portalih: www.prehrana.si in www.dobertekslovenija.

Nasveti Pravimmoškim: Preverite svoj način prehranjevanja tako, da odgovorite na vprašalnik »10 korakov do zdrave prehrane« na letakih Društva onkoloških bolnikov Slovenije in spletni strani www.izogniseraku.si/prehrana, ki so ga pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Ali ste zdravi, preverite z obiskom zdravstvenega doma, kjer delujejo Centri za krepitev zdravja. Ti nudijo vso ustrezno podporo na poti k uveljavitvi zdrave prehrane. najdete jih na naslovu: www.skupajzazdravje.nijz.si/sl/centri-za-krepitev-zdravja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media