Raka materničnega vratu je vse manj

18. januar 2019

Cepljenje proti okužbam s človeškimi papilomavirusi (HPV) in udeležba v programu ZORA rešujejo življenja, je glavno sporočilo s skupne novinarske konference, ki so jo ob začetku 13. evropskega Tedna boja proti raku materničnega vratu (potekal bo od 21. do 27. januarja 2019), pripravili državni program ZORA, ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA se Slovenija v zadnjih letih že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka.

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70 do 80 odstotkov  manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Prav tako ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna in zato je možno, da bo rak materničnega vratu prvi rak, ki ga bomo uspeli eliminirati.

Vendar še tako dober preventivni program ne more doseči pričakovanega učinka, če mu ljudje ne zaupajo in se ga premalo poslužujejo. Zato strokovnjaki pozivajo starše in dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV ter s tem preprečijo okužbo z virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu. Prav tako pozivajo ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejanja v okviru državnega programa ZORA, v katerem pravočasno odkrivajo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu. Presejanja se še vedno premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti, zato so kot bolj ogrožene, da bodo zbolele in, da bo rak pri njih odkrit v napredovalem stadiju.

Presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA imamo že od leta 2003. Več kot 70 odstotkov  slovenskih žensk se redno udeležuje presejalnih pregledov. V tem času se je pojavnost raka materničnega vratu prepolovila. V zadnjih letih pri nas na leto zboli okoli 120 in umre okoli 40 do 50 žensk.

 Od leta 2009 v Sloveniji poteka tudi brezplačno rutinsko cepljenje deklic proti HPV v 6. razredu osnovne šole, brezplačno se lahko cepijo tudi kasneje. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa cepi manj kot polovica deklic, kar je premalo za doseganje želenega učinka cepljenja na populacijski ravni.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media