Kaj sejemo in sadimo v aprilu?

6. april 2020

V zelenjavnem vrtu aprila sejemo in sadimo številne vrtnine. To je mesec, ko vrt zaživi v vsej svoji podobi. Sadimo krompir, čebulo, česen, solato, zelje in ostale kapusnice. Sejemo redkvico, korenček, peteršilj in številne druge vrtnine. Sadimo in sejemo tudi kakšno vrtno posebnost, ki nam popestri prav vsak zelenjavni vrt.

Najprej sadimo čebulo in pomladanski česen

Sajenje čebule in spomladanskega česna opravite takoj, ko je tla možno obdelati in se zemlja ne oprijema orodja. Čebulo in česen samo izjemoma sadimo konec meseca aprila. Korenine se dobro razvijajo v hladnem delu leta, zato je treba z delom pohiteti.

Sajenje čebulčka v domačem vrtu

Kolobar je pomemben za zdrave in vitalne rastline

Spomladi ne pozabite tudi na saditev pora iz sadik, ki ga uvrščamo med čebulnice. Zato ga ne sadimo skupaj s čebulo in česnom.

Pri vseh setvah in sajenju vrtnin smo pozorni na kolobar. Pri kolobarju v zelenjavnem vrtu pazimo, da istih vrtnin na vrtu ne sadimo na isto mesto vsaj nekaj let. Če sadimo v mešanih posevkih je nosilec kolobarja glavna vrtnina, ki na vrtu ostane dalj časa. Primer: kolobar s kapusnicami. Med zgodnje zelje lahko sadimo solato, ob zgodnje zelje v začetku aprila sejemo grah ali bob, konec aprila lahko to mesto zasede fižol, v maju čičerika.

Zelje na to vrtno gredico ne sme vsaj 3 do 4 leta. Po zelju na to mesto ne sadimo sorodnikov. To so predvsem repa, koleraba, kitajsko zelje, ki jih sejemo, sadimo v poletnem času.

V topli pomladi sadimo sadike zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in ohrovta že v mesecu marcu. Če tega še niste storili vam priporočamo, da delo opravite v začetku aprila. Če zelje in ostale kapusnice sadimo na razdaljo 40 cm, lahko v vmesni prostor sadimo hitro rastoče vrtnine. Največkrat ta prostor zasede solata, ki ne rabi svoje gredice in jo lahko sadimo med ostale vrtnine.

Sajenje krompirja in setev boba

Ob robove gredic, kjer boste sadili krompir, posejte bob. S sajenjem krompirja počakamo, da se zemlja ogreje na 8 stopinj. Vrtičkarjem svetujemo, da sadijo zgodnje sorte krompirja. Tako se poleti hitro sprosti prostor za setev in sajenje poletnih vrtnin. Zelo zgodnje sorte so varne tudi pred koloradskim hroščem in krompirjevo plesnijo.

Sejemo tudi grah, rdečo peso, blitvo in špinačo

Rdečo peso sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene 30 cm. V vrstah kasneje opravimo redčenje na 10 cm. Izpuljene rastline lahko narežete na solate. V aprilu sejemo in sadimo tudi blitvo in špinačo. Blitva, rdeča pesa in špinača so v sorodstvu in jim poiščemo ločene gredice.

Setev peteršilja, korenčka in redkvice

Peteršilj in korenček sejemo takrat, ko sadimo krompir. Zemlja mora biti ogreta na 8 stopinj. Vsi, ki prehitevate s setvijo, vedite, da bo ta neuspešna ali pa bo seme kalilo dolgo časa. Korenček najbolj pogosto sejemo med vrste čebule in tako korenček varujemo pred korenjevo muho. Lahko ga sejete tudi ob por. 

Kombinacija korenčka in pora

Če želite bolj enakomerno setev zmešajte seme korenčka z redkvico. Redkvica bo hitro kalila in vam pokazala, kje lahko pričakujete korenček. Ob redčenju in pobiranju redkvice boste redčili tudi korenje. To pa je osnova za dober in bogat pridelek korenčka.

Sajenje nadzemne kolerabice, rukole in setev vrtne kreše

Nadzemna kolerabica, rukola in vrtna kreša so v sorodstvu in jih ne sadimo ali sejemo skupaj. Rukolo največkrat sadimo s solato. Če želite hitrejši pridelek, je to v pomladanskem času hitreje od setve. Nadzemna kolerabica se dobro ujema z nizkim fižolom, lahko jo sadite tudi med druge vrtnine, saj ne rabi svoje gredice. Vrtno krešo lahko sejemo med korenček, solato. Pazimo, da je ne sejemo med zelje, cvetačo, brokoli in ostale kapusnice.

Sajenje topinamburja in setev sončnic

Gomolje topinamburja sadimo v marcu in aprilu. V vrsti naj bo razdalja 40 cm, med vrstama se priporoča razdalja 70 cm. Če jeseni nekaj gomoljev pustimo v zemlji se bo spomladi razmnoževal samostojno. V primeru, da nam zbeži po vrtu, je to invazivna rastlina, ki izpodriva ostale vrtnine. Sončnica je medovita rastlina. Njeni veliki zlato do rdečerumeni cvetovi so izredno privlačni za čebele in predstavljajo pomemben vir čebelje paše. Pri nas jo običajno sejemo od sredine aprila do sredine maja.

Setev sladke koruze in sajenje špargljev

Sladko koruzo za sadike sejemo od začetka aprila. Na prosto jo sejemo v drugi polovici aprila, ko se zemlja ogreje na 10 stopinj. Razdalja v vrsti za setev koruze je 10 cm. Med dvema vrstama je priporočena razdalja 70 cm. Šparglje je najbolje saditi s pomočjo sadik, ki jih je v aprilu poiščete v vrtnih centrih in bolje založenih vrtnarijah. Rastline v vrsti sadimo na 0,5 m, med dvema vrstama je razdalja najmanj 2 metra.

Konec aprila sejemo nizek fižol

V vrt konec aprila sejemo nizek fižol, v začetku maja sejemo tudi visok fižol. Če želite prehiteti naravo lahko vzgojite sadike nizkega fižola in jih kasneje presadite v vrt. To je bolje kot setev nizkega fižola v hladno zemljo, takrat ga napadejo bolezni (glivice, bakterioze) in potem niste zadovoljni s pridelkom.

Fižola ne sejemo v hladno zemljo.

Visoke grede so vse bolj priljubljene

Visoke grede so toplejše in bolj suhe od zemlje v zelenjavnem vrtu. Če še niste nič sadili in sejali, lahko to naredite v aprilu. V visoko gredo lahko sadimo zelenjadnice, zelišča in sadne posebnosti. Manjše visoke grede lahko postavite na večjem balkonu ali terasi. Tudi ob poteh okrog hiše je dovolj prostora za visoko gredo, ki bo popestrila podobo hiše in vrta.

Visoka greda v aprilu (solata, redkvica in rukola).

Kaj sadimo v maju?

Ne hitimo s paradižnikom, papriko, jajčevci, kumarami, melonami, bučkami in ostalimi plodovkami, ki na vrt pridejo v maju. V aprilu vse toplotno zahtevne vrtnine sadimo samo v rastlinjak. V toplejših področjih Slovenije, ki imajo mediteransko podnebje, pa lahko ta dela opravimo že v aprilu.

Prispevek smo pripravili v sodelovanju z vrtnarskim spletnim portalom Zeleni svet https://zelenisvet.com/ . KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na podobne brezplačne nasvete. Čaka vas uporabno darilo v obliki e-knjige. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media