Vitamin D izboljša imunost telesa

2. november 2020

 Kar približno 80 odstotkom odraslih prebivalcev v jesensko-zimskem obdobju primanjkuje vitamina D, čeprav ima ta zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, ob svetovnem dnevu vitamina D, 2. novembru sporočajo z Inštituta za nutricionistiko. Še posebej pomembno je dodajanje tega vitamina v času pandemije covid-19.

 Vitamin D je ključen za normalno delovanje človeškega telesa, zlasti za  zdravje okostja ter za delovanje imunskega sistema. Vitamin D nastaja v človeški koži, kadar je dovolj časa izpostavljena dovolj intenzivni sončni svetlobi. Poleti potrebe po tem vitaminu pokrijemo že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, npr. s 15-minutnim sprehodom, če so soncu izpostavljene vsaj roke in obraz. Nasprotno pa se od novembra do aprila zaradi manjše moči sončnih žarkov vitamina v koži skorajda ne tvori, zato ga je treba vnesti s hrano. To so različna živila živalskega izvora, denimo ribe in jajca. Rastlinska živila pa ga vsebujejo predvsem, če so obogatena, je navedel Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Nacionalna raziskava Nutrihealth ter raziskave, ki se še nadaljujejo v okviru projekta Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D so pokazale, da Slovenci v povprečju dnevno zaužijemo približno tri do štiri mikrograme vitamina D, medtem ko ga zdravi odrasli potrebujejo vsaj 20 mikrogramov. Zaradi te razlike ga imajo številni premalo jeseni in pozimi, ko  ga telo samo ne more tvoriti. Na inštitutu pa ugotavljajo, da je preskrbljenost z vitaminom D v letošnjem letu morda tudi zaradi spremenjenega življenjskega sloga po izbruhu novega koronavirusa še slabša kot lani in si večina ni ustvarila dovolj zaloge tega vitamina.

 Zaradi pomanjkanja tega vitamina je naša naravna odpornost proti akutnim okužbam dihal slabša. Po besedah endokrinologinje Marije Pfeifer pa se je treba v času epidemije zavedati, da lahko vitamin D v zadostnih količinah umiri pretirano vnetno dogajanje v pljučih, ublaži potek bolezni covid-19 in morda prepreči smrt. Endokrinologi zato v času epidemije svetujejo jemanje od 20 do 50 mikrogramov vitamina D3 na dan, pri čezmerno prehranjenih in tistih z debelostjo pa približno dvakrat večje odmerke.

Ob ugotovljeni okužbi s koronavirusom svetujejo večje odmerke, da se hitreje zapolnijo zaloge vitamina D in v podporo imunskemu sistemu, nato pa vzdrževalne odmerke 50 mikrogramov na dan, je navedla Pfeiferjeva, ki je tudi predsednica Združenja endokrinologov Slovenije pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Priporočila so dostopna na spletni strani Združenja endokrinologov Slovenije: https://endodiab.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media