Priporočen nakup lokalnih pridelkov

2. november 2020

 V času epidemije je pomembna tudi ustrezna skrb za hrano, ministrstvo za kmetijstvo pa potrošnike poziva, da se odločijo za nakup lokalno pridelane hrane na bližnjih kmetijah, hkrati pa jih opozarja, naj  spoštujejo ukrepe za zamejitev širjenja koronavirusa.

 "Slovenski potrošnik se mora zavedati pomembne vloge kmeta, ki je steber podeželja in skrbi, da je to urejeno ter zagotavlja odlično ponudbo pridelkov in drugih proizvodov. Zato je sedaj dobra priložnost za spoznavanje sezonske ponudbe lokalnih kmetijskih ponudnikov," so navedli. Na ministrstvu še ugotavljajo, da se je zaradi izogibanja zaprtim prostorom in zmanjšanja stikov povečal nakup preko spletnih strani, kjer je mogoč tudi nakup lokalnih kmetijskih pridelkov in živil. Potrošniki lahko informacije o nakupu lokalnih pridelovalcev pridobijo tudi na spletni strani Naša super hrana -  https://www.nasasuperhrana.si/ na kateri je objavljen zemljevid lokalnih pridelovalcev, kjer se pridelovalci hrane lahko predstavijo potrošnikom, ti pa pridobijo informacije o ponudbi hrane na kmetijah v bližini njihovega doma. Objavljena je še zbirka tradicionalnih slovenskih receptov, zbrane so informacije o lastnostih in prednostih lokalno pridelane hrane. Spletna stran portal Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Kupujmo domače:  http://www.kupujmodomace.si/kupdom/pa kmetom omogoča brezplačno predstavitev ponudbe svoje kmetije in povečanje neposredne prodaje na kmetiji.

"Pri nakupu na kmetijah je treba upoštevati predpise glede gibanja med občinami ter ukrepe za primerno zaščito za preprečevanje širjenja okužbe. Zato tako prodajalce kot tudi kupce pozivamo, da se izogibate nepotrebnim stikom ter se v čim večji meri, kjer je mogoče, poskusite dogovoriti za dostavo na dom, pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije," so pozvali. Fizična prodaja na kmetijah naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. Kupce pa pozivajo, da na kmetijo prihajajo ločeno. Če je le mogoče, naj se za obisk naročijo. "S seboj prinesite svojo embalažo ter tako poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih," so še zapisali na ministrstvu.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media