Diabetiki morajo paziti na urejen krvni sladkor 

13. november 2020

 Diabetes je kronična nenalezljiva bolezen, ki v razvitem svetu terja največji bolezenski davek. Ocenjuje se, da je na svetu že blizu pol milijarde diabetikov ali 9,3 odstotke prebivalstva, v Sloveniji 200.000.  Številke se višajo, zato je treba bolezen učinkoviteje preprečevati, opozarjajo pristojni ob jutrišnjem  svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki izpostavlja vlogo medicinskih sester pri oskrbi sladkornih bolnikov. Obenem opozarjajo, da je epidemija covida-19 sladkornim bolnikom otežila dostop do zdravstvene oskrbe, kar lahko poslabša stanje njihove bolezni.

Po rezultatih raziskave Mednarodne zveze diabetikov v Evropi (IDF Europe), 65 odstotkov sladkornih bolnikov skrbi nevarnost okužbe z novim koronavirusom,  skoraj polovica pa je zaskrbljena zaradi morebitne slabše dostopnosti do zdravil in medicinskih pripomočkov. Več kot 80 odstotkov bolnikov pogreša obisk pri zdravniku v živo. Družinski zdravniki in specialisti opažajo, da v zadnjih mesecih del sladkornih bolnikov prihaja v ambulanto s slabšo klinično sliko, zaskrbljeni so zaradi nevarnosti okužbe in pogosto anksiozni.  Več je tudi takih, ki opuščajo navodila o zdravi in za diabetes primerni prehrani. 

Zato posebej poudarjajo, naj tudi v času epidemije diabetiki ne opustijo rednega gibanja in pazijo, da ne povečajo telesne teže.  Predvsem pa morajo skrbeti, da bodo imeli urejen krvni sladkor. Neurejena sladkorna bolezen namreč izjemno poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Ozaveščanje o diabetesu kot hudi napredujoče bolezni je glavni cilj nacionalne kampanje Bodi odličnjak, ki jo od leta 2012 vodi Zavod Diabetes. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media